To dur d'Esquerra Republicana contra Junts per Catalunya. Aquest dilluns, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha disparat contra els juntaires per la sentència condemnatòria a Laura Borràs. ERC reitera que és un cas de "corrupció" perquè està vinculat al delicte de prevaricació —un pels quals ha estat condemnada Borràs— i "lamenten molt" que Junts per Catalunya "no hagi fet net amb la corrupció": "Han pogut canviar les sigles, però no han canviat les formes". Vilalta ha indicat que "és responsabilitat d'aquest partit i en primera persona de Laura Borràs com actua i com es comporta" i sosté que "el que cal és protegir l'independentisme en el seu conjunt, i no fer que tot l'independentisme en conjunt estigui tacat per ombres de la corrupció". Els republicans defensen que el cas de la sentència de la presidenta del Parlament suspesa "no té res a veure amb la repressió política que pateix l'independentisme" i que no és equiparable al que pateixen, per exemple, "el president Puigdemont, els exiliats i la resta de presos polítics". En aquest sentit, la també secretària general adjunta ha advertit que "barrejar-ho tot és blanquejar la repressió que l'Estat està fent contra l'independentisme i no tot s'hi val".

Respecte al debat i les implicacions que pot tenir a la presidència del Parlament aquesta sentència, des de Calàbria recorden que la sentència "encara no és ferma", però que si Laura Borràs fos d'Esquerra Republicana "ja hauria plegat i dimitit". "Lamentem que no s'hagi pres cap mesura al respecte", ha indicat Marta Vilalta. La posició dels republicans és "defensar les institucions" i això vol dir "defensar el reglament del Parlament". En aquesta línia, recorden que l'article 24.e explicita que una diputada no pot perdre l'acta fins que la sentència sigui ferma. Amb tot, admeten que l'escenari més plausible és que la Junta Electoral intervingui com va fer en els casos de l'expresident Quim Torra i de l'exdiputat Pau Juvillà i li retiri les credencials a la presidenta de Junts encara que la sentència no sigui ferma, un fet que titllen d'"ingerència". "Quan arribi el cas, el que creiem és que les forces independentistes hem de refer l'acord per veure qui encapçala la presidència del Parlament i defensem que l'ha de tenir algú que sigui de la majoria independentista".

En aquest context, la portaveu republicana, Marta Vilalta, veu una "oportunitat" en la possible elecció d'un nou lideratge de la cambra per "poder tornar a posar les bases i consensuar l'estratègia a seguir en el camí cap a la república catalana". "El que és evident és que la corrupció no pot embrutar un moviment com l'independentisme i tampoc pot desprestigiar ni pervertir les institucions catalanes", ha subratllat la secretària general adjunta d'ERC. Davant la possibilitat que Junts vulgui ajornar el debat sobre qui ha d'encapçalar la cambra fins després de les eleccions municipals 2023, Vilalta ha volgut apuntar que "la situació ja és aquí perquè ja hi ha hagut la sentència". "És veritat que la sentència no és ferma i que el reglament diu el que diu, però en els propers dies pot haver-hi ingerències de la Junta Electoral i fer veure que no hi ha una taca de corrupció que no afecta Junts o el Parlament no està bé", ha afegit. Per tot plegat, els republicans insten Junts i la CUP a treballar "tan aviat com sigui possible perquè no quedin afectades les institucions".

 

ERC dispara contra el PSC per "boicotejar" l'acord de la cimera de l'aigua

Les crítiques d'Esquerra Republicana no s'han circumscrit a Junts. També hi ha hagut retrets contra el PSC, en aquest cas, per la manca d'acord que va haver-hi el divendres a la cimera de l'aigua que, entre altres objectius, se celebrava per acordar mesures a incorporar en un nou decret per actuar contra la sequera. "Ens sap greu que la cimera acabés sense un acord, no per motius tècnics, sinó per qüestions electoralistes i tacticistes d'alguns partits", ha assenyalat Vilalta. ERC també ha fet una crida al fet que tothom tingui "corresponsabilitat" en la qüestió de la sequera i la seva portaveu ha volgut destacar la dada que ha donat aquest dilluns el director de l'Agència Catalana de l'Aigua sobre l'incompliment a 200 municipis del pla de sequera. Amb aquesta estadística, ha carregat contra el PSC: "L'haurien de tenir present, sobretot, els socialistes, que va ser en bona part causant del bloqueig a la cimera per la seva obsessió d'acabar amb el règim sancionador".

Marta Vilalta ha declarat sobre aquestes sancions que "la voluntat no és multar", però si hi ha incompliments reiterats cal "sancionar" perquè no hi hagi "un malbaratament de l'aigua". "No entenem per què el PSC s'oposa a una mesura que permet estalviar l'aigua que produeix una dessalinitzadora", ha postulat, instant a "abandonar el partidisme i electoralisme i que pensin i actuïn pensant en el país". A més, davant la nova proposta del PSC de fer una nova cimera, ERC considera que "potser s'han adonat ara que s'han equivocat".