Les "paraules buides" de Pedro Sánchez aquest cap de setmana obrint la porta a un finançament singular per a Catalunya, que és una de les exigències d'ERC per a investir Salvador Illa, són, segons els republicans, un "intent d'embolicar" del president del govern espanyol. Les ha definit així la portaveu i vicepresidenta del Parlament, Raquel Sans, que ha assegurat que les demandes del seu partit no es corresponen amb la proposta de Sánchez, ja que el socialista va parlar d'un "finançament singular dins del règim comú". "Nosaltres reclamem un finançament fora del règim comú, de sobirania fiscal, de tenir la clau de la caixa, de recaptar el 100% dels impostos a Catalunya", ha insistit Sans, que ha reduït les paraules del president del govern espanyol a "temptacions de confondre", i ha marcat distàncies amb Sánchez. 

També sobre el finançament singular, que Marta Rovira ha anat posant reiteradament sobre la taula des del 12-M i que el president Pere Aragonès ja va plantejar amb la legislatura acabada, Sans ha assenyalat que en cas que s'arribi a un acord en aquest sentit i que Sánchez l'accepti fora del règim comú, això no implica que Esquerra investeixi automàticament Illa. "Que quedi clar que amb la sobirania fiscal la militància no donarà automàticament suport a l'acord", ha subratllat. A banda d'obrir la porta al finançament singular, Sánchez també ha anat llançant floretes durant el cap de setmana als republicans, en un intent de seduir-los per la investidura d'Illa. En aquest sentit, Sans ha ironitzat que les paraules se les emporta el vent i que Sánchez haurà d'anar més enllà dels elogis per aconseguir els seus vots. 

La pilota, a la teulada de PSC i Junts

Aquesta setmana estarà marcada per les rondes de contactes de Josep Rull, flamant president del Parlament, amb els grups parlamentaris per designar (o no) un candidat per al ple d'investidura, que s'ha de celebrar dimarts vinent, 25 de juny. En aquest sentit, Sans ha encoratjat PSC i Junts, dos partits que s'havien mostrat disposats en el passat a presentar-s'hi, a fer-ho. Amb tot, però, la portaveu ha reconegut que serà "difícil" que el seu partit traslladi el seu suport a cap dels dos candidats "si no hi ha una proposta en ferm sobre la taula". A més, ha assenyalat que el ple d'investidura podria ser una bona oportunitat tant per a Illa com per a Puigdemont per explicar quin és el seu projecte de país, paraules amb les quals els ha retret que fins ara no l'han fet públic.

Els dies vinents els republicans es reuniran amb representants de tots dos partits, tot i que Sans no ha aclarit si aquestes trobades es duran a terme a Catalunya o a Suïssa, on la secretària general i encarregada de coordinar les negociacions, Marta Rovira, viu a l'exili

El manifest, un elefant a l'habitació

Aquest dilluns, el gran protagonista no era un altre que el manifest signat per més de 300 militants republicans —entre els quals la mateixa Raquel Sans, càrrecs del Govern en funcions, batlles i regidors— instant a una transició tranquil·la per renovar completament la cúpula de la formació, en el que s'ha interpretat com un missatge a Oriol Junqueras perquè no es torni a presentar a la reelecció com a president al congrés del pròxim 30 de novembre.

Davant totes les preguntes que se li han formulat a la roda de premsa posterior a la reunió de la permanent —on els impulsors del manifest han assegurat que portarien el text—, la portaveu ha enviat pilotes fora. Així, ha manifestat que durant la reunió de la direcció no s'ha parlat del tema perquè la trobada s'ha centrat en les negociacions per a una eventual investidura:  "No hi ha posicionament com a organització respecte al manifest, les persones el signen a títol individual", ha conclòs. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!