Esquerra Republicana ha reaccionat als canvis de criteri de Junts per Catalunya que han posat contra les cordes al govern de Pedro Sánchez i han tombat algunes de les seves iniciatives legislatives, alineant-se amb les propostes del PP i Vox, com ha estat el cas del sostre del dèficit del passat juliol o la votació en contra el passat dimarts a la proposició de llei promoguda pel Sindicat de Llogaters i el Sindicato de Inquilinos amb l'objectiu de regular els lloguers de temporada. ERC adverteix que seria “un error de primer ordre” alinear-se amb el PP i Vox en temes econòmics com el dels lloguers i, al mateix temps, voler aparèixer com a “salvadors de Catalunya”. Així ho ha advertit la diputada d’ERC en el Congrés, Pilar Vallugera, en una entrevista al programa Parlamento de Ràdio Nacional, recollida per Europa Press, en la que analitza el sobtat canvi de vot del partit de Míriam Nogueras dimarts passat en el ple i expressa el temor que Junts acabi jugant a l'estratègia de “com pitjor, millor per a Catalunya”.

“Junts vol fer una disrupció”

En aquest sentit, Vallugera reconeix que sospiten que Junts “vol fer una disrupció” i que “és possible que pensin que com pitjor, millor per a la nostra nació, per a Catalunya. És possible que estiguin plantejant que, econòmicament les seves elits els demanen una política econòmica diferent i que, en canvi, en l'àmbit espanyol, partits de dreta tan centralistes, tan espanyolistes, els poden fer aparèixer com els salvadors de la nació catalana”, detalla la diputada independentista. Per a Vallugera, aquesta estratègia seria “"un error de primer ordre" perquè suposaria posar "la vida de la gent al servei de tot això". Esquerra incideix en el fet que el desplegament de polítiques que ajudin a "mitigar la duresa i la inestabilitat de la vida de la majoria de la gent" és "consubstancial amb l'alliberament" de Catalunya, mentre que les polítiques econòmiques de dretes són "pernicioses" per a tothom.

“Es van equivocar greument”

Per això també creu que Junts es va equivocar en triar la llei de regulació de lloguers temporals per tornar a demostrar la importància que tenen els seus vots al Congrés. Segons Vallugera, tothom ja sap que "poden condicionar la legislatura" i va ser un "error" evidenciar-ho "jugant amb la possibilitat que la gent pugui accedir un habitatge o no". Per això, la diputada opina que "es van equivocar greument perquè és un tema que crea molta irritació, crea molta ansietat, crea molta por i crea molta inestabilitat i, per tant, la gent, almenys als carrers de Barcelona, ​​ha contestat".

La diputada republicana ha reiterat la sorpresa, que ja va mostrar durant la intervenció en el debat, pel fet que Junts no fos a oposar-se a la tramitació d’una norma que ja havia rebutjat a Catalunya. "Ells van anunciar una abstenció, donant per fet que no sortia (...) i quan van veure a l'últim instant que la votació es decantava cap al sí, van canviar el vot i el van convertir en un no".

“Un partit de dretes”

La diputada independentista recorda que Junts, "econòmicament i ideològicament parlant, és un partit de dretes", però que a l'escenari polític espanyol, on Vox i el PP defensen "posicions molt més radicals" que ells, es veuen obligats a mostrar-se una mica més moderats. "Si alguna cosa els impedeix fer política de dretes, és clarament l'àmbit més nacional que ho ha alineat amb el PSOE", explica Vallugera en l’entrevista.

La diputada és partidària de tornar a portar al ple la iniciativa que la seva formació signava amb Sumar, Bildu, Podem i el BNG, i no acaba d'entendre la idea llançada pel grup plurinacional de regular els lloguers de temporada via esmena a una altra llei sobre Justícia que ara es tramita al Congrés.

El PSOE ha canviat d’opinió

A més, està convençuda que, ara sí, el PSOE ha entès la necessitat de fer aquest pas. Segons recorda, fa gairebé un any els socialistes es van comprometre a presentar una solució a aquest problema que encara no ha arribat i van al·ludir a qüestions tècniques per no fer-ho aleshores. “Al principi va calibrar malament” i van pensar, segons Vallugera, que el frau de llei amb els lloguers de temporada només es produïa a la seva comunitat autònoma, ja que, segons la seva opinió, la Llei d'Habitatge "només s'aplica a la seva plenitud a Catalunya". Tot i això, la portaveu d'Habitatge d'ERC al Congrés lamenta que aquest frau "s'ha estès com si la llei fos aplicable a tot l'Estat". Així, la diputada creu que ara “el PSOE sí que s'ha adonat que cal regular els lloguers de temporada amb molta més fermesa del que estan ara".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!