ERC ha advertit al PSOE que "no hi ha acord per ara" a la Mesa del Congrés, segons han assegurat fonts del partit aquest dimecres vespre després d'una reunió informativa de la direcció. Semblava que tot depenia de la reunió de l'executiva de Junts d'aquest dijous al matí, però els republicans ja ho havien dit: "Fa dies que hem avisat que era una temeritat donar per fet els vots d'ERC". Així, l'opció de Francina Armengol com a presidenta de la cambra baixa es complica —mentre que la de Cuca Gamarra s'apropa. Tot continua molt obert.
Que encara no hi hagi acord no vol dir que no n'hi pugui haver, ja que els republicans s'han mostrat "disposats a seguir negociant amb els objectius polítics relacionats amb la Mesa" que han explicitat en públic i en privat. Aquests objectius polítics són, per exemple, l'amnistia i la defensa del català. En aquest últim cas, Pedro Sánchez s'ha compromès aquest dimecres a promoure el català a les institucions europees. Tanmateix, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, li ha recordat que la mesura ja es va acordar l'any 2022.
Moviments lents del PSOE
En aquesta línia, ERC ha reconegut que "el PSOE ha fet moviments les últimes hores". "Però massa lents. Ens mantenim en una posició d'exigència i raonabilitat", han afegit. Ara mateix, l'únic clar és que l'executiva del partit es reunirà "en les pròximes hores en funció de com avanci la negociació". "Fa dies que hem avisat que era una temeritat donar per fet els vots d’ERC. Aquest missatge és clar i meridià com les condicions polítiques per votar una presidència progressista del Congrés", han conclòs els republicans.
Fa gairebé una setmana, la número dos d'ERC a Madrid, Teresa Jordà, va acceptar que el PSOE presideixi la Mesa del Congrés. "El més important per defensar Catalunya és poder negociar, parlar i avançar. Per difícil que sigui això, és més probable que passi amb una mesa suposadament progressista", va dir dijous passat. En aquell moment, els republicans havien pactat amb els socialistes que tindrien grup parlamentari propi... tot i que també van assegurar encara no estaven "garantits" els seus vots, frenant així l'optimisme del portaveu de Sumar, Ernest Urtasun. Un optimisme que també ha mostrat aquest dijous la seva líder, Yolanda Díaz. I això que Carles Puigdemont s'ha mostrat exigent amb els vots de Junts, que es decidiran aquest dijous al matí. Si decideixen que s'abstindran o que votaran nul, Armengol necessitarà el sí de Coalició Canària —a banda dels vots afirmatius d'ERC, EH Bildu i el PNB. Amb l'últim missatge dels republicans, queda clar que venen hores d'infart.