“Serem exigents amb el compliment de tots els acords i, si no es compleixen, s’estripen les cartes”. Esquerra Republicana llença un nou advertiment al govern espanyol. Aquesta vegada ha estat des del Senat i atenent al traspàs de Rodalies que va pactar amb el PSOE a canvi de la investidura de Pedro Sánchez. L’encarregada d’avisar al ministre de Transport i Mobilitat Sostenible ha estat la senadora Laura Castel durant la compareixença d’Óscar Puente per donar explicacions pels “reiterats retards i múltiples incidències a la xarxa ferroviària espanyola”.

 

Durant la seva intervenció, Laura Castel ha fet un repàs de les incidències més greus dels últims mesos i les xifres més xocants dels freqüents problemes de Rodalies i ha lamentat que “a Madrid s’executi històricament per sobre del 100%” mentre a Catalunya “mai no s’arriba al 50 % d’execució”. La senadora republicana ha fet una crida al ministre de Transports a invertir en la xarxa ferroviària de Catalunya “l’equivalent al dèficit fiscal d’un any a Catalunya”, a “anticipar i mitigar els problemes abans que afecten els usuaris”, a “sancionar l’operador per les deficiències del servei” i a “elaborar protocols clars de rendició de comptes”.

I com avança el traspàs de Rodalies? El febrer, els governs català i espanyol van constituir la comissió política del traspàs i es van donar sis mesos per redactar els estatus de l’empresa de Rodalies. Tres mesos més tard, l’aleshores consellera de Territori en funcions, Ester Capella, va denunciar una “deixadesa permanent i constant” a Rodalies per part de la Moncloa i va reclamar accelerar el traspàs. Finalment, fa un mes, el Departament de Territori i el Ministeri de Transports van anunciar que el traspàs de la infraestructura de l’R1 començarà el gener del 2025 i el traspàs de les línies R2 i R3, el desembre del 2025. Ara, el Govern presidit per Salvador Illa ha decidit ratificar Pere Macias com a comissionat per al Traspàs Integral de Rodalies.

“A Junts no els agrada els acords que tanca ERC perquè els disgusta que els hàgim tancat nosaltres”

Durant la seva segona intervenció, Laura Castel ha acabat amb un dard dirigit a Junts per Catalunya. “Mai no deixa de sorprendre’m que utilitzen aquest tipus de compareixences de ministres socialistes per deixar ben clar que no els agraden els acords que Esquerra Republicana tanca amb ells”, ha afirmat. “I no perquè no els agradin els acords, perquè segurament els agrada tenir la clau de la caixa o el traspàs de Rodalies, sinó perquè els disgusta que els hàgim tancat nosaltres”, ha conclòs.

Durant la seva intervenció, Eduard Pujol havia retret al Govern de Pere Aragonès haver-se deixat “prendre el pèl quan va negociar un mal traspàs de Rodalies”, que “no és un traspàs total” i “no va acompanyat d’una dotació de diners clarament insuficient” i que, a parer seu, és un “mal arranjament on sempre guanya el dolent”. “Vostè, senyor ministre, la veritat és que ha marcat un gol a Esquerra”, ha reblat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!