Esquerra Republicana ha amenaçat aquesta tarda al PSOE de tombar els pressupostos generals de l'Estat després de les paraules de la vicepresidenta del govern espanyol, María Jesús Montero, que negava que l'acord de finançament entre socialistes i republicans fos un concert econòmic. "Si els socialistes incompleixen la seva paraula amb el finançament singular o altres mesures incloses dins l’acord, ERC retirarà el seu suport i els socialistes hauran de buscar altres alternatives o convocar eleccions", han avisat els republicans en un comunicat. 

Amb tot, des de les files del partit de Marta Rovira consideren que les paraules de Montero estan emmarcades en un context de pressió per part de la resta de comunitats autònomes i partits polítics. Tot i això, insisteixen: "Sap perfectament què és el que es va signar: el concert econòmic, tot i que no el vulgui anomenar així". 

La portaveu d'ERC, Raquel Sans / Europa Press
La portaveu d'ERC, Raquel Sans / Europa Press

ERC apuja el to

Més tard, la portaveu dels republicans, Raquel Sans, ha enviat un missatge als socialistes espanyols en aquesta línia: "Si el PSOE no compleix amb la seva paraula, ERC no donarà suport a cap iniciativa del partit dels socialistes. I, per tant, haurà de buscar majories alternatives o el senyor Sánchez haurà de convocar eleccions". De fet, la diputada dels republicans al Parlament ha afirmat que Montero és "plenament conscient" dels acords i del que s'ha signat. "L'hi pot dir com vulgui, però els acords que s'han signat s'han de complir", ha assegurat.

El xoc entre Esquerra Republicana i el PSOE arriba després que la vicepresidenta del govern espanyol assegurés que el pacte entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa "no és ni un concert econòmic ni una reforma a l’ús del sistema de finançament".  “Li podem dir com vulguem, però l’única experiència del nostre país de concert és el basc i el navarrès”, ha manifestat aquest dimecres al matí María Jesús Montero.

 

Què diu l'acord? 

El text de l'acord entre republicans i socialistes no apareix en cap cas el concepte de concert econòmic, malgrat que els republicans consideren que les condicions acordades són les mateixes que el concert basc. Concretament, el text especifica que "la Generalitat, gestioni, recapti, liquidi i inspeccioni tots els impostos suportats a Catalunya i augmenti substancialment la capacitat normativa amb coordinació amb l'Estat i la Unió Europea". A més, també diu que la "gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els impostos suportats a Catalunya correspon a l'Agència Tributària de Catalunya" i assegura que "l’aportació de les despeses de l’Estat s’establirà a través d’un percentatge de participació en els tributs". El text del pacte, alhora, parla de solidaritat envers les altres comunitats autònomes i ha d'estar "limitada pel principi d'ordinalitat".

El redactat també especifica que  és "imprescindible desenvolupar la Hisenda catalana" amb l'objectiu que aquesta administració assoleixi plena autonomia en la "recaptació, gestió, liquidació i inspecció de tots els tributs que es generen a Catalunya". A més, aquesta hisenda haurà d'instrumentalitzar-se a través de l'Agència Tributària de Catalunya per tal que assumeixi les funcions d'aplicació de tots els tributs generats a Catalunya. Els terminis de l'acord són clars: durant el primer semestre del 2025 caldrà presentar l'acord en la comissió bilateral entre el Govern i l'Estat, mentre que el 2026 Catalunya haurà de començar a gestionar, recaptar, liquidar i inspeccionar la totalitat de l'IRPF, el principal tribut del sistema fiscal espanyol. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!