L'avís del Tribunal Suprem als funcionaris de les presons catalanes per pressionar-los perquè no deixin en llibertat els presos polítics durant el confinament pel coronavirus continua portant cua. Des d'aquest dimecres, tant la Comissió Europea com l'ONU tenen sobre la taula una demanda d'investigació d'aquests fets. 

Des d'ERC, l'eurodiputada Diana Riba ha enviat una carta al comissari de Justícia de la CE, Didier Reynders, i una altra a l'alta comissionada de l'ONU pels Drets Humans, Michelle Bachelet, en la qual els demana que investiguin el Tribunal Suprem per "amenaçar funcionaris, esmicolar la separació de poders i discriminar presos per motius polítics".

 

També els eurodiputats de JxCat, encapçalats per Carles Puigdemont, s'han adreçat a la Comissió Europea pel mateix motiu. En el seu cas ho fan a través d'una pregunta parlamentària en la qual pregunten si hi veuen "discriminació ideològica", vulneració dels "drets fonamentals" i si s'està "amenaçant la presumpció d'innocència". 

El Tribunal Suprem va enviar aquest dimarts una nota de premsa en la qual avisava els funcionaris de les presons catalanes que si deixaven que els presos polítics passessin la quarantena a casa podrien estar incorrent en un delicte de prevaricació

L'avís del Suprem va arribar després que les presons comencessin a analitzar si els interns classificats en el 100.2 poden passar el confinament a casa seva. Els requisits per accedir-hi són tenir un baix risc de reincidència i disposar d'un domicili. Els principals beneficiats de la mesura són els presos que estan en tercer grau, el 69% dels quals ja es troben en confinament a casa seva, però també s'hi podrien afegir aquells a qui s'aplica el 100.2, classificació en què es troben els independentistes presos. 

Des del Govern català es van mostrar sorpresos per la reacció del Tribunal Suprem i van lamentar que es vulgui tractar diferent els líders independentistes que la resta de presos a qui sí que es podria aplicar la mesura.