ERC assegura que ha pactat amb el PSOE un concert fiscal per a Catalunya a canvi del vot a la investidura del primer secretari del PSC, Salvador Illa, però no especifica com es durà a terme. El preacord que ha tancat Esquerra amb els socialistes, contempla que Catalunya surti del règim comú de finançament i assumeixi la gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els impostos a través de l'Agència Tributària, segons ha explicat la portaveu d'ERC, Raquel Sans. La portaveu ha assegurat que han blindat l'acord pactant les modificacions legislatives necessàries per fer possible que Catalunya disposi de "la clau de la caixa" i amb un calendari precís per garantir un "acord estructural". El que no ha concretat, però, és quin calendari hauria de fer possible aquest blindatge davant d'un govern com el de Pedro Sánchez en un situació d'extrema feblesa.

Sans ha comparegut a la roda de premsa acompanyada d'una àmplia representació de l'executiva del partit després que la cúpula d'ERC ha necessitat gairebé nou hores de reunió per donar la llum verda al preacord. De fet, la portaveu, que ha destacat l'intens debat que s'ha produït, ha admès que no s'ha ratificat el pacte en la seva totalitat i que s'han registrat "moviments de darrera hora" davant la falta de garanties i desconfiança cap al PSOE. En acabar el debat de l'executiva, la secretària general, Marta Rovira, ha explicat els termes de l'entesa a la militància. El preacord haurà de ser ratificat divendres, 2 d'agost, per les bases a través d'una consulta telemàtica i presencial.

Renda del 2025

Tot i no especificar el calendari com s'haurà de dur a terme aquest preacord, ERC ha assegura que la campanya de la renda corresponent al 2025, que es recapta el 2026, serà responsabilitat ja del Govern de Catalunya, i que per fer-ho possible es traspassaran a la Generalitat els mitjans materials i humans necessaris. L'objectiu és que, a través de la modificació, entre d'altres, de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA), finalment la Generalitat acabi encarregant-se de la gestió de tots els impostos, tret dels locals, que es recapten a Catalunya, la qual cosa inclou IVA, IRPF o Impost de Societats.

Això sí, la portaveu ha explicat que el nou finançament inclou una quota a l'Estat pels serveis que presta a Catalunya i una quota de solidaritat. Així mateix ha anunciat mesures per acabar amb el dèficit fiscal, amb compromisos com el respecte a l'ordinalitat -és a dir, que l'aportació a la solidaritat no faci perdre posicions a Catalunya pel que fa la riquesa per capita en relació a la resta de territoris-, o a través d'un consorci per gestionar les inversions mentre no s'hagi concretat l'acord.

Català

El preacord contempla també mesures de foment del català, entre les quals, la creació del Departament de Política Lingüística i garantir l'ús social del català entre els joves amb l'impuls en els mitjans audiovisuals o garantir la vehicularitat de la llengua catalana a les aules i en les activitats extraescolars.

També ha anunciat la creació d'una convenció nacional per a la solució del conflicte polític, que ha d'incloure totes les forces parlamentàries. "És importantíssim arrossegar el PSC en la resolució del conflicte i ja va sent hora que el principal partit del país, qui ha guanyat les eleccions, faci les seves propostes", ha argumentat.