L'obertura de judici oral a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, és més a prop que mai després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi tombat l'últim recurs de la defensa de la presidenta. Esquerra Republicana ha insistit una vegada més que hauria de ser la mateixa presidenta qui s'aparti per preservar la institució del seu cas amb la justícia per la gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, i en cas de no fer-ho, els republicans reivindiquen el compliment de l'article 25.4 del reglament, que estableix la suspensió immediata quan s'obre judici oral per corrupció. "No li demanem la dimissió, diem que s'apliqui el reglament del Parlament", ha dit en roda de premsa la portaveu Marta Vilalta.
Fins ara la presidenta de la cambra catalana s'ha aferrat a la seva cadira amb mans i ungles assegurant que no pensa dimitir. Tant pot passar que l'obertura del seu judici sigui aquesta mateixa setmana o que, amb l'aturada de la justícia per l'agost, arribi tot just comenci el curs polític al setembre. Just fa tres dies, el divendres, Borràs va comentar per primera vegada la possibilitat que sigui suspesa d'acord amb el reglament del Parlament, una suspensió que va assenyalar que seria temporal, que no hauria d'escollir-se una nova presidenta, i que senzillament algú hauria de fer les seves funcions durant el temps que duri la mesura. Qui hauria de ser aquesta persona? Les vicepresidències actuals de la Mesa del Parlament recauen en ERC i PSC, però Vilalta ha assegurat que els republicans mantenen el seu compromís amb els pactes de coalició: "A qui corresponen les responsabilitats de la presidència del Parlament és en algú de Junts", ha dit la portaveu, assegurant doncs que el seu partit facilitaria que sigui un membre de Junts qui dugui a terme aquesta substitució.
Sigui com sigui, una vegada més ERC ha assegurat que la millor gestió d'aquest conflicte on Borràs està processada seria que faci ella mateixa un pas al costat: "Volem emplaçar a Borràs i Junts que puguin afrontar aquesta causa judicial no tacant ni emportant-se la institució en aquesta defensa individual davant la justícia", ha insistit Vilalta.
En la mateixa roda de premsa i a les portes d'una nova reunió de la taula de diàleg, des d'Esquerra Republicana han reivindicat de nou seguir pel camí del diàleg i la negociació per solucionar el conflicte polític perquè "només es pot avançar fent camí", i ha esperat que d'aquesta trobada s'avanci en aturar "la criminalització i la repressió existent", superant la judicialització de la política amb l'amnistia i l'autodeterminació, unes voluntats que ja ha manifestat aquest matí mateix la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. "Estem convençudíssims d'allò que fem, de l'aposta de traçar camí, liderar-lo i liderar aquests consensos que existeixen a la nostra societat", ha dit Vilalta, que ha criticat Junts per excloure's d'aquesta aposta: "Qui se n'exclou en el fons ens està debilitant i fa un flac favor als interessos de l'independentisme", ha dit la republicana, mentre que també ha aprofitat per alertar l'estat espanyol que aquest camí iniciat per resoldre el conflicte polític és "irreversible".