L'executiva nacional d'Esquerra Republicana ha proposat l'actual portaveu del partit a l'Eurocambra, Diana Riba, com a cap de llista per a les pròximes eleccions europees del 9 de juny. D'aquesta forma, els republicans aposten per la continuïtat de la tasca de l'actual eurodiputada del grup dels Verds, en el qual hi ha ERC, el BNG i Bildu. Riba va entrar al Parlament Europeu l'any 2019 i va centrar els primers mesos de legislatura a reivindicar els drets polítics tant d'Oriol Junqueras, que fa 5 anys va ser el cap de llista dels republicans en una coalició amb Bildu i BNG. Van aconseguir fins a 3 escons.
Durant aquell període, Riba va tenir diverses reunions d'alt nivell amb l'expresident de l'Eurocambra, David Sassoli, i amb comissari de Justícia, Didier Reynders, per tal de defensar els centenars de milers de vots que la repressió de l'Estat impedia que estiguessin representats a les institucions europees.
Membre dels Verds
Riba ha sigut l'encarregada de negociar en nom dels Verds/ALE legislacions de gran importància com la primera Directiva europea contra les Violències Masclistes o el Reglament Europeu de Llibertat dels Mitjans de Comunicació. També ha impulsat diverses campanyes d'àmbit de la Unió en favor del català a les grans plataformes streaming o en contra de les pràctiques laborals no remunerades. Riba també ha estat escollida vicepresidenta de la comissió d'investigació sobre l'ús de Pegasus i altres programaris espia a la Unió Europea. La tasca de la republicana en el marc d’aquesta comissió va ser decisiva a l'hora de redactar un informe final que recollia de forma molt detallada el cas del Catalan Gate i que instava l'Estat espanyol a aclarir els 65 casos d'espionatge acreditats per Citizen Lab.
Riba ha sigut membre de diverses comissions, entre les quals destaquen la de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes de l'Interior, la de Drets de les Dones i Igualtat de Gènere i la de Cultura, Educació, Mitjans de Comunicació i Joventut. La seva implicació en la tasca parlamentària l'ha portat a ser escollida pel seu grup parlamentari europeu, els Verds/ALE, com a coordinadora política en els àmbits de feminismes i també de cultura.
Així, els republicans posen rumb a les europees, i per això activen tots els processos interns per a l’elecció de la persona cap de cartell. Un procés que anirà seguit de congressos territorials i assemblees sectorials que es convocaran pròximament. Mentrestant, queda la incògnita de qui serà el cap de cartell de Junts per Catalunya, i és que fa 5 anys ho va ser Carles Puigdemont, que va guanyar les eleccions europees a Catalunya. Tot plegat enmig de les negociacions de l'amnistia.