La cúpula d'ERC insisteix que no pot investir el socialista Salvador Illa a canvi d'un consorci fiscal i continua mantenint l'exigència de sortir del règim comú de finançament de les comunitats autònomies i disposar d'un concert econòmic. Així ho asseguren fonts del partit que afirmen que aquest va ser el missatge que es va transmetre a la mà dreta d'Illa i presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, a la reunió que va mantenir dilluns amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el president del grup d'Esquerra, Josep Maria Jové.

Tot i que la vicepresidenta María Jesús Montero ha descartat repetidament una sortida de Catalunya del règim comú que marca la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) i que la Moncloa accepta només parlar d'un finançament singular, els negociadors d'ERC asseguren que les converses amb el PSC avancen i que veuen "voluntat negociadora". Aquestes fonts insisteixen que l'acord no pot ser allò que ja figura a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya del 2006 i reclamen "compromisos d'arribar al concert". "No comprem el consorci", asseguren en referència a la proposta del PSOE de constituir un consorci entre l'Estat i la Generalitat per gestionar els impostos dels catalans.

ERC manté que l'entesa s'ha de tancar en els pròxims dies i assegura que en cas que no hi hagi un bon preacord que pugui avalar la direcció del partit no es farà cap consulta a les bases. Aquestes fonts admeten que el partit necessita que el PSOE compleixi els acords perquè hi ha entre la militància la sensació que ja s'ha "cedit massa".

Rovira torna al Parlament

La secretària general d'ERC ha tornat aquest dijous al Parlament, per primer cop després d'abandonar l'exili de Ginebra. Rovira ha arribat en un moment en què el president del Parlament, Josep Rull, no hi era i ha estat rebuda a la porta pel diputat Ruben Wagensberg i per Jové. Tot seguit ha mantingut una reunió amb diputats d'ERC, a la qual han estat citats els parlamentaris d'Esquerra de les tres darreres legislatures. La trobada, a porta tancada, no ha servit per revelar massa detalls de les negociacions amb el PSC, més enllà d'insistir en el límit per a un acord que se situa a finals de mes.

Reunio grup parlamentari d'ERC amb Marta Rovira
Reunió del grup parlamentari d'ERC amb Marta Rovira / Foto: Marc Puig

Posteriorment, Rovira ha estat el president del Parlament, Josep Rull, qui li ha ofert una recepció durant la qual la secretària general d'ERC ha assegurat que la història final de l'exili ha estat per ella positiva i resilient. "Soc aquí per lluitar, per continuar lluitant", ha assegurat davant de diputats d'ERC, Junts, comuns i la CUP, així com el vicepresident segon del Parlament, el socialista David Pérez.

 

Per la seva banda, Rull ha recordat que encara hi ha a l'exili el president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín i Lluís Puig, dos d'ells diputats del Parlament. "Davant d'això ens hi hem de tornar a rebel·lar cívicament i democràticament", ha reclamat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!