83 dies després d'haver començat a negociar, Esquerra Republicana s'ha atipat d'esperar l'acord amb Junts per Catalunya i tira pel dret amb l'aposta de construir un govern en solitari. Així ho ha anunciat Pere Aragonès des de la seu del partit, constatant que "no hi ha predisposició" per part dels junters i que, després de tot aquest temps, "s'han evidenciat les enormes dificultats per generar consensos i confiances". Instants abans de la compareixença davant dels mitjans, ho ha comunicat a Jordi Sànchez.
Escudat pels cap de llista d'ERC i part de l'equip negociador, Aragonès ha lamentat que Junts s'ha mantingut "inamovible" en els punts cabdals, el més important, el full de ruta estratègic. I ha insistit que no està disposat a acceptar tuteles. "Amb la pressió d’una repetició electoral no podem seguir negociant perquè l’acord seria dolent, duraria molt poc", és la lectura del cap de files republicà. En aquest sentit, recorda que qui primer va posar sobre al taula la possibilitat que Junts es quedi fora de l'executiu va ser el propi Jordi Sànchez. Ara l'emplaça a "complir la paraula".
Des d'aquest mateix dissabte, la cúpula d'ERC encetarà contactes també amb la CUP i els comuns per recollir més suports a la investidura. Els 9 anticapitalistes ja els tenen lligats. Si sumessin també els 8 dels comuns, Aragonès comptaria amb 50 vots a favor. Per tant, l'aval de Junts és imprescindible. L'encara vicepresident ha garantit que de cap manera buscaran el suport del PSC. Per tant, es dóna per fet que si Junts s'hi oposa, hi haurà repetició d'eleccions.
En cas que tiri endavant aquest escenari, ERC mantindrà oberta la voluntat de negociar amb Junts -com també amb la CUP- per veure si en un futur és possible incorporar-los al govern. La prioritat, ara, és que l'executiu comenci a rodar i deixi d'estar en funcions després de set mesos.
La tutela que ho trenca tot
Si les converses amb Junts han fracassat és, tal com ha explicat Aragonès, per la insistència dels de Puigdemont que el Consell per la República sigui qui piloti el full de ruta independentista. El presidenciable ha compartit l'última proposta han fet arribar els junters, aquest mateix matí.
Segons ha afirmat, passava perquè l'ens amb seu a Waterloo fos qui decidís la relació del Govern de la Generalitat amb l'Estat, així com el vot dels grups parlamentaris a Madrid. "Si un òrgan li diu al govern què ha de fer, això és una tutela", ha criticat Aragonès. I ha afegit que "el govern de Catalunya no és un gerent o un gestor".
Sànchez, la gota que vessa el got
La situació es va precipitar aquest divendres a la tarda. Havent seguit amb atenció la compareixença de Jordi Sànchez, Aragonès va decidir pitjar l'accelerador. Al migdia, el vicepresident en funcions va buidar la seva agenda, anul·lant els actes institucionals que tenia previstos i va sol·licitar una reunió amb el líder de Junts, aprofitant que es trobava de permís penitenciari. Sànchez, però, va declinar la invitació perquè tenia plenes les poques hores fora de la presó que li quedaven.
Aquesta va ser la gota que va fer vessar el got de la paciència dels republicans. Aragonès, coordinador general del partit i candidat a la presidència, va convocar d'urgència l'executiva del partit, amb qui ha compartit el missatge que ha traslladat posteriorment.
En els propers dies, demanarà formalment a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que iniciï la ronda de consultes amb els grups parlamentaris prèvia a la convocatòria de la sessió d'investidura. Serà el tercer intent d'Aragonès de ser proclamat president. La data límit, el 26 de maig.
A la imatge principal, Aragonès escudat pels principals dirigents del partit. / M. F