Esquerra Republicana ha registrat aquesta setmana una proposició no de llei al Congrés dels Diputats per suprimir les desfilades militars o qualsevol altre acte militar que generi una despesa supèrflua d'exhibició de les forces armades. El partit ja va traslladar aquesta demanda a la cambra baixa en vigílies del Dia de la Hispanitat, el 12 d'octubre, però ara han reiterat la seva intenció, a només dos mesos de la celebració del Dia de les Forces Armades, que aquest any tindrà lloc el 25 de maig a Oviedo (Astúries). 

En la iniciativa, ERC subratlla el "descontent davant la immoral quantitat de recursos econòmics destinats" a les exhibicions militars i assenyala que durant els últims anys s'ha augmentat el pressupost. Així, més enllà de la crítica al 12 d'octubre, també apunten al Dia de les Forces Armades, on, segons els republicans, el govern espanyol "tampoc escatima en dilapidació de diners públics" per fer l'acte central amb l'habitual desfilada militar, apuntant al cost de traslladar "els efectius, amb la corresponent despesa en transport i dietes, així com dels materials militars que s’utilitzen". Si bé denuncien un gran pressupost, ERC també carrega contra l'"opacitat i dificultat" per saber la xifra de recursos que es destina a aquests esdeveniments i assegura que s'haurien de fer servir per impulsar accions socials. 

A banda de la despesa econòmica, els republicans qüestionen "el rerefons ideològic" existent darrere de les desfilades en celebracions com el Dia de la Hispanitat i el Dia de les Forces Armades. "És moment de deixar enrere el mite de la colonització espanyola com un procés civilitzador i de trobada de dos mons idíl·lic, sense reconèixer el genocidi, les violacions, l'esclavitud o l’evangelització forçada", argumenten en la proposició. 

Les peticions d'ERC al Congrés 

Concretament, ERC posa damunt de la taula "suprimir les desfilades militars o qualsevol altre acte o cerimònia militar o castrense que suposin una despesa supèrflua d’exhibició militar" i "retallar el Pressupost del Ministeri de Defensa destinat a tals fins i dedicar-los a partides pressupostàries de polítiques socials". La iniciativa d'ERC es debatrà i votarà a la pròxima comissió de Defensa del Congrés que dirigeix ​​l'expresident valencià Alberto Fabra i que encara no ha fixat data per analitzar aquests assumptes.

Una proposició que ERC ja va fer el 12 d'octubre

Precisament, el partit d'Oriol Junqueras va fer la mateixa petició al Congrés dels Diputats el passat 12 d'octubre, davant la celebració del Dia de la Hispanitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!