Esquerra Republicana afronta el seu primer debat de política general al Parlament formant part de l'oposició per primer cop en vuit anys i enmig d'una crisi interna que s'agreuja. Ho fa també després d'haver investit Salvador Illa com a president de la Generalitat, a canvi d'un pacte que recull, entre altres coses, un finançament singular per Catalunya. És en aquest element on Josep Maria Jové, president del grup parlamentari d'ERC, ha volgut posar el focus en el seu discurs a la cambra catalana, amb una clara advertència al president Illa: "El canvi de model de finançament és fonamental per nosaltres. Sense la voluntat no hi hauria hagut investidura. Sense la concreció del finançament singular no hi pot haver legislatura", ha advertit Jové des del faristol, insistint que si el PSC o el PSOE rebaixen les expectatives al voltant d'aquest pacte, es quedarà sense majories al Parlament i mirant cap a la negociació dels pressupostos del 2025: "Sense concrecions en finançament no hi haurà converses de pressupostos i tothom sap que les legislatures avancen amb pressupostos: sense aquests, tenen poc recorregut, tant aquí com a Madrid", ha insistit Jové.

🔴 Debat de política general al Parlament de Catalunya, DIRECTE

L'acord pel finançament singular ha generat molt rebombori dins i fora de Catalunya, també pel seu nom, amb el PSOE negant de ple que es tracti d'un concert econòmic com el basc o el navarrès. Jové també hi ha volgut respondre: "El nostre objectiu és que la Generalitat gestioni tots els impostos i que es contribueixi a la solidaritat de manera transparent i avaluable. Que cadascú li digui al sistema com vulgui, però en altres latituds aquest model ja existeix i li diuen concert", ha resolt. El republicà també ha mirat cap a Junts per Catalunya, a qui els ha reclamat que se sumi a aquestes demandes i que també s'afegeixi a la lluita per un nou model de finançament: "Renunciar a tenir més recursos no té cap explicació. Només s'entén si és pel fred de peus de no poder-se penjar la medalla i per partidisme barroer". Per això, ha demanat al partit del president Carles Puigdemont "aprofitar plegats la força que tenim, perquè el país s'ho mereix". 

Illa es compromet amb el finançament: "M'hi deixaré la pell"

Davant aquesta advertència de Jové i ERC sobre una legislatura curta a Catalunya (i al Congrés) si no es fan avenços en finançament, Illa ha mostrat el seu compromís amb l'acord signat a l'agost i ha promès les concrecions reclamades per Esquerra, entre advertències que amb "bones paraules" no n'hi ha prou per retenir el seu suport.  "Ens hi deixarem la pell", ha remarcat des del faristol del Parlament el president de la Generalitat. També ha advertit, però, que no serà un camí fàcil, tot reconeixent que el seu partit "s'ha mogut" en aquest sentit per aconseguir el suport d'ERC a la investidura. 

Més avenços en sobirania

ERC no només vol avançar en sobirania fiscal a través del nou model de finançament, sinó també en sobirania nacional i social amb uns acords que, segons ha remarcat Jové, "fa uns anys els hauria incomodat i que requeriran una ambició que no hem vist enlloc": "Ambició vol dir defensar les institucions, vol dir que som una nació sense acatament al rei, sense banderes impròpies a les institucions. Aquesta és diferència entre un govern republicà i un de monàrquic", ha afegit Jové, fent referència al fet que Illa ha recuperat la bandera espanyola als seus despatxos i també per la reunió amb Felip VI a la Zarzuela. 

Com ja va fer ahir Marta Vilalta després del discurs, comparant Illa amb un delegat del govern espanyol a Catalunya, Jové s'ha mostrat preocupat per la manca d'ambició i noves propostes del president de la Generalitat: "Ambició és el que li demanem, assumir altes quotes de sobirania. I que vol dir? Finançament singular, sí; inclinar-se davant del rei, no. Arraconar la senyera no, ampliar l'aeroport al servei d'AENA tampoc. Recuperar la llei de lloguers de temporada sí, supeditar-se davant Madrid, no", ha resumit. 

I l'objectiu final d'Esquerra és el referèndum per decidir el futur de Catalunya, tal com remarca Jové en el debat d'investidura, advertint al president Illa que, si bé això la incòmoda, els republicans són "independentistes" i els seus vots per investir-lo tenen "aquest objectiu": "El conflicte polític continuarà latent fins que els catalans puguem decidir el futur polític votant. Cal votar, calen urnes, vots i valentia política. Aquesta és l'única via de resolució i la pretesa normalitat serà mentida fins que no passi". 

Mà estesa a comuns i CUP

Jové ha volgut deixar clar durant el seu parlament que els seus socis naturals no és pas el PSC ni Junts, sinó els comuns i la CUP, les "esquerres sobiranistes i independentistes", que, tal com ha remarcat, tenen només 30 diputats de 165 a la cambra catalana després que les tres formacions patissin grans patacades a les urnes el 12 de maig. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!