La Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC) ha acollit aquest divendres un debat entre les forces d'esquerra catalanes, el PSC, Esquerra Republicana, els Comuns i la CUP. Aquesta trobada s'emmarca en un context de negociacions per a la investidura entre tres d'aquests actors, ja que els socialistes han remarcat que aposten per una aliança amb ERC i el grup liderat per Jéssica Albiach. A més, s'ha produït poques hores després que el govern espanyol —en la línia del que ha plantejat Salvador Illa al llarg de la campanya— hagi obert la porta a un consorci tributari que permeti que Catalunya recapti el 100% dels impostos. La carpeta del finançament és, justament, nuclear perquè aquesta equació 'tripartita' pugui operar. Preguntat per aquesta qüestió, un dels integrants del debat i també un dels negociadors d'aquestes converses amb el PSC, Josep Maria Jové, ha llançat un avís: "És una figura que ens grinyola". "Cal un canvi del model de finançament, no un pedaç, perquè sense recursos no podrem aplicar polítiques transformadores", ha recalcat.

Paral·lelament, el president del grup parlamentari d'ERC ha recordat que l'Estatut parla de la possibilitat d'existència d'aquest consorci, i que el que ja s'ha desenvolupat és l'Agència Tributària de Catalunya: "El que cal és dotar-la de recursos i competències perquè pugui recaptar els impostos". Així doncs, els republicans reiteren que convé una proposta de "sobirania fiscal" i es remunten a l'Estatut de 2005: "Apostem per un model singular, que la Generalitat tingui capacitat de gestió i recaptació íntegra dels impostos. A partir d'aquí, que es pagui la quota pels serveis que l'Estat presta a Catalunya i una quota de solidaritat. És un model senzill que no només defensava ERC, estava inclòs i recollit a l'Estatut de 2005 i va tenir el consens del 90% dels diputats". Jové ha indicat que això va canviar "amb el pacte de Zapatero i Mas" i ja no figurava en l'Estatut de 2006: "Si el consens el vam aconseguir el 2005, no estem demanant una cosa tan greu".

Al seu torn, la diputada del PSC al Parlament, Esther Niubó —ha substituït finalment Lluïsa Moret al debat, que és la coordinadora dels socialistes en aquestes negociacions— ha subratllat que volen "desenvolupar l'Estatut i reforçar les eines de l'autogovern" per "protegir els elements de singularitat de Catalunya", com la llengua, la cultura i la millora del finançament. Niubó ha recordat que defensen un consorci tributari, el principi d'ordinalitat, la solidaritat i la transparència: "El que s'ha de fer les properes setmanes i estaran fent els equips negociadors és explorar diferents vies, com ara la manera de fer possible la millora del finançament dins les eines jurídiques i normatives que hi ha".

 

Coincidència en què una repetició electoral “no seria bona”

Encara sobre les negociacions que s’estan duent a terme, el líder d’ERC al Parlament, Josep Maria Jové, ha apuntat que la suma amb el PSC i Comuns és “aritmèticament possible”, però que també hi ha “altres sumes”: “El PSC s’ha passat els últims anys coordinant-se des de l’oposició amb Junts, atacant les polítiques del Govern de Pere Aragonès. Entenem que si el model socioeconòmic que defensen és coincident, potser el més lògic seria aquesta suma”. Atès que els socialistes descarten aquesta aliança, Jové ha apuntat que “Salvador Illa haurà d’explicar què vol fer per al país”. El republicà ha apuntat que s’haurà de saber quin és “l’horitzó social i nacional” del PSC i veure “si això encaixa” amb el programa polític d’ERC. Amb tot, ha alertat que els socialistes han defensat que “Catalunya ha perdut 10 anys”: “Fins a quin punt volen els nostres vots si reneguen del que hem fet? Seria estrany que ens els demanessin per enderrocar les polítiques que hem fet, seria un tret al peu”. Encara sobre les negociacions, Jové s’ha limitat a explicar que han posat els seus “punts de partida” al damunt de la taula i que seguiran negociant “amb discreció”, sempre destacant que, si hi ha algun acord, serà la militància d’ERC la que decidirà.

Per la seva banda, Esther Niubó (PSC) ha insistit que espera que les converses “tinguin un bon final” per poder enfocar uns nous anys per “unir i servir”, posant com a “prioritat els serveis públics”. En aquest context, ha defensat que “una repetició electoral generaria un sentiment de decepció”: “Els únics guanyadors d’unes noves eleccions serien la dreta i l’extrema dreta”. També han afirmat que una repetició dels comicis “no seria bona” la diputada Laure Vega (CUP) i la parlamentària dels Comuns al Congrés, Candela López. De fet, López també forma part de l’equip negociador de l’espai d’Albiach i ha volgut ser optimista davant les possibilitats d’un acord: “Hi ha voluntat per totes bandes. Hem de respectar els tempos de la negociació, aconseguir punts de trobada, i hi ha d’haver més generositat”. Sobre això, Josep Maria Jové també ha indicat que no volen una repetició electoral, però ha advertit: “No farem un acord per simplement evitar la repetició. Ha de ser un bon acord. No pot ser una pistola al pit. Qui s’ha de moure és qui vol la presidència de la Generalitat”.

La CUP remarca que s’ha de parlar d’un “model socioeconòmic diferent”

Per part dels anticapitalistes (que no formen part de la negociació), la diputada Laure Vega ha assenyalat que ells podrien negociar si es parlés d’un “model socioeconòmic diferent”. “Cal treure del mercat tot allò que és essencial per a la vida. Si anem cedint espais de democràcia material, hi ha una desafecció política absoluta”, ha ressaltat. Vega sosté que “no es pot parlar de canvi climàtic i transició ecològica i, alhora, ampliar l’aeroport”: “S’ha de parlar de trens”.

La inaplicabilitat de l’amnistia pot dificultar les negociacions per a la investidura?

Entre els riscos que pot tenir la negociació per a la investidura, aquesta setmana n’ha emergit un de nou: la inaplicació de la llei d’amnistia en diversos casos, especialment els que afecten dirigents del Govern Puigdemont. Des d’ERC, Josep Maria Jové ha manifestat que espera que “no hi intervingui”, tot i que ha alertat que això suposarà que hi hagi gent que hagi de seguir a l’exili i afrontar nous judicis: “La repressió que està patint l’independentisme no acabarà amb la llei d’amnistia ni amb la seva aplicació. Continuarem patint”. Això no obstant, ha assegurat que intentaran “abstreure’s d’això”. Niubó, del PSC, ha volgut recordar que “no agraden algunes interpretacions que es fan de les normes”: “La justícia ha de fer el seu paper, ha d’aplicar la llei, i són elements que sorprenen”. A més, Jové ha volgut assenyalar que això no només es reverteix amb la renovació del poder judicial, sinó que cal un programa per “reformular” totes les estructures d’estat perquè també hi ha altres topalls com els “alts funcionaris”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!