Repercussions de la decisió del govern espanyol de retirar la votació dels objectius de dèficit i d’obrir-se a negociar-ne un de nou amb Junts. Esquerra Republicana alça la veu per reivindicar els seus set vots al Congrés dels Diputats i advertir Pedro Sánchez que el suport dels republicans no es pot donar per descomptat. “Cal començar a negociar des de zero”, adverteixen fonts d’ERC, que deixen clar que el seu suport als objectius de dèficit, que van donar el juliol passat, ara “perilla”. Un ‘sí’ que no està ni assegurat ni garantit. Així mateix, veus republicanes anticipen que en la negociació demanaran coses que estan pendents amb el PSOE i no descarten posar noves exigències sobre la taula. Això sí, eviten detallar els termes de les demandes. En la mateixa línia, Podemos també verbalitza als passadissos del Congrés que els seus vots no poden sumar-se automàticament. Fonts de la formació morada esgrimeixen que és “injust” que s’hagi instaurat la dinàmica que la legislatura depèn de Junts.

Just ahir a última hora, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va considerar que era un error” que el PSOE “no es planti” davant del que considera que és el “xantatge” de Junts. “Que entengui el PSOE que si l’obre per a uns, l’obre per a tots, comencem de zero”, va sostenir en declaracions al Congrés. “Segurament no tindrem els mateixos interessos que la dreta catalana, però ho intentarem”, va afegir.

La Moncloa s’obre ara a negociar amb Junts una millora del sostre de dèficit

Just ahir, el govern espanyol va evitar entrar al cos a cos amb Junts per Catalunya i va manifestar que s’obria a negociar una millora de la senda. A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Pilar Alegría no va respondre directament a Junts, però va fer diverses apel·lacions a “l’oportunitat de diàleg” i a la “voluntat d’acord” quan els periodistes van preguntar-li sobre les exigències del partit de Carles Puigdemont. Paral·lelament, de portes endins, fonts del govern espanyol apunten que la petició de Junts és “inassumible” perquè implicaria deixar que les comunitats autònomes s’endeutin massa, però celebren que ara hagin detectat “disposició de parlar” a la formació independentista. 

Junts reclama que s’assigni a les comunitats un terç dels objectius de dèficit

I quines són les exigències de Junts? Els juntaires, emparant-se en una resolució que va aprovar el Parlament el 2014, exigeixen que el govern espanyol dediqui un terç del marge de dèficit a les comunitats autònomes, la qual cosa voldria dir que la capacitat de despesa de les comunitats autònomes passés del 0,1% al 0,8%. Amb la proposta que el Consell de Ministres va aprovar fa quinze dies (que és la mateixa que Junts va tombar el juliol), la distribució era del 2,2% per a l’Administració General de l’Estat, del 0,1% per a les comunitats i del 0,2% per a la Seguretat Social. “Només tindran els vots de Junts per Catalunya si hi ha guanya Catalunya, i un sostre de despesa de 40.000 milions d’euros i amb 35.000 per a l’Estat no és la millor proposta per Catalunya”, va argüir la portaveu de la formació al Congrés, Míriam Nogueras.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!