El finançament singular per a Catalunya ha tornat a entrar al Congrés dels Diputats aquest dimecres. En una nova sessió de control, Esquerra Republicana ha preguntat directament a la vicepresidenta primera del govern espanyol si “Catalunya té un model de finançament just”. El breu torn de dos minuts i mig, ha permès al diputat Francesc-Marc Álvaro fer un advertiment: “Podem dir ara i aquí que sense sobirania fiscal nosaltres no facilitarem cap investidura”, en referència a la voluntat de Salvador Illa de pactar el Govern de la Generalitat amb ERC i els Comuns. María Jesús Montero, la mà dreta de Pedro Sánchez a la Moncloa i al PSOE, ha replicat que totes dues formacions podran “avançar” si són “capaces d’abandonar posiciones extremes que permetin anar “progressivament arribant a un punt de coincidència i comú”.

 

“Cal determinació, consens i coratge”

Durant la seva intervenció, Francesc-Marc Álvaro ha posat en relleu que Catalunya té al davant una “oportunitat real i històrica” per aconseguir un “finançament singular i just”. “Ens cal determinació, consens i coratge, no se li pot demanar a ERC que renunciï a allò que necessita el nostre país i la nostra gent”, ha subratllat. I ha explicitat que els republicans no pretenen “perjudicar ningú”, ja que un finançament singular no és “cap privilegi ni és anar contra cap territori”. I ha deixat clara quina és l’aposta que fa ERC i que exigeix a canvi de donar els seus vots per investir Salvador Illa: “Recaptar tots els impostos, traspassar el que correspongui a l’estat pels serveis prestats i pactar una quota de solidaritat raonable”, una proposta que ha catalogat de “jurídicament factible, econòmicament viable i homologable a escala internacional”. “No acceptarem que se’ns doni gat per llebre”, ha reblat.

Els seus arguments han sigut els que esgrimeix ERC habitualment per denunciar un model de finançament “injust i ineficaç” que provoca un “dèficit fiscal de 21.800 milions d’euros”. “Cap país del món podria prosperar socialment i econòmica tenint embargats gairebé el 10% dels seus recursos” i amb una execució del que es pressuposta que és un “escàndol”, ha assenyalat. I ha recordat a María Jesús Montero que la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió revela que nou de cada deu catalans estan a favor que la Generalitat guanyi poder en la recaptació d’impostos, entre els quals hi ha “la majoria dels votants del PSC”.

María Jesús Montero: “El PSOE no comparteix el model de concert econòmic o similar”

En la seva rèplica, María Jesús Montero no s’ha mogut ni un centímetre de la posició que han defensat els socialistes les últimes setmanes. “Saben i coneixen perfectament que el PSOE no comparteix el model de concert econòmic o similar que vostès posen damunt de la taula, però creiem que s’han de contemplar les singularitats i acompanyar amb elles el finançament per a Catalunya”. La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda ha mostrat el desig que sigui “compatible” el finançament singular de Catalunya i una reforma del sistema de finançament que “aporti recursos al conjunt dels serveis públics”. Montero aposta per un “debat serè que permeti ser capaços d’articular un model útil per al conjunt dels ciutadans i per a tots els territoris”. “Crec que també hem de tenir en compte les singularitats de cada territori, és una realitat, encara que el PP s’esquinci les vestidures”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!