Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha  avisat al Tribunal de Comptes (TCu) que rebrà una rebregada jurídica si tira endavant la consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la legalitat de la llei d’amnistia del procés, segons l’escrit presentat al tribunal al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dijous. En publicar-se la norma, la setmana passada, la consellera del departament segon de la secció d'Enjudiciament del Tribunal de Comptes, Elena Hernáez, va dictar una providència, en la qual suspenia el termini per dictar la sentència sobre la despesa de l'1-O i la promoció exterior, i alhora ja considerava que la llei d'amnistia és contrària al dret de la Unió, i demanava a les parts si calia consulta al TJUE. Els advocats de l’exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Dolors Bassa i Raül Romeva, i  6 excàrrecs del Govern han demanat ara a la consellera que apliqui la llei d’amnistia a tots els jutjats perquè és una norma diàfana. Hi afegeixen que si, al final, presenta una prejudicial (amb 8 preguntes) a Europa, l’alerta que tindrà un efecte bumerang i es demostrarà que “la norma del Tribunal de Comptes és inconstitucional i vulnera drets fonamentals”, com ha denunciat l’advocat Marc Marsal en nom de Junqueras. Marsal ja va sol·licitar a la consellera que pregunti al Tribunal Constitucional sobre la inconstitucionalitat de la seva normativa i per vulnerar el jutge predeterminat per la llei.

L’advocat Gonzalo Boye, en nom del president  a l’exili, Carles Puigdemont,  també ha denunciat que el Tribunal de  Comptes no té competències per anar al TJUE perquè no és un òrgan jurisdiccional i li exigeix que li apliqui l’amnistia. Per ara, la Fiscalia de Tribunal de Comptes no ha fet oficial el seu posicionament. La Junta de  Fiscals, però,  va deixar clar que cal amnistiar tots els delictes, inclosa la malversació de fons, en el seu àmbit administratiu, comptable i penal.

El Tribunal de Comptes no és imparcial

En l’escrit, els advocats d’Esquerra insisteixen al Tribunal de Comptes que la “jurisdicció comptable és una jurisdicció sense jutges”. Són càrrecs nomenats pel govern espanyol de torn, i els quals tampoc són escollits pels seus coneixements de dret, ja que “no hi ha criteris objectius ni de meritocràcia” i per això no compleixen els requisits d'imparcialitat. La normativa del Tribunal de Comptes també és qüestionada perquè s'imposen fiances sense cap dret de defensa, a més dels interessos de demora, mesura expressament denunciada per Esquerra.

Sense afectar fons d'Europa ni estatals

Esquerra també exposa al TCu que en l'organització del referèndum de l'1-O i en la despesa Exterior "no s'han afectat fons financers de la UE" ni tan sols de forma abstracta, i recorda que cap referència en fa el Tribunal Suprem en la seva condemna als líders independentistes, el 2019. És més, els lletrats recorden a la consellera que ni s'han afectat fons estatals, i per això, l'Advocacia de l'Estat va haver de sortir del procediment. I la Generalitat mai ha considerat que s'hagin afectat les arques públiques; per exemple, les despeses de la promoció de Catalunya a l'exterior, la majoria xerrades o la invitació d'experts, ja eren programades com una actuació del Govern.

Després de reproduir una extensa jurisprudència, Marsal i la resta d'advocats d'ERC demanen a la consellera del Tribunal de Comptes que "si considera que existeix inseguretat jurídica i indefensió per la llei d'amnistia", abans de plantejar una qüestió prejudicial al TJUE "ha de decretar la nul·litat de les actuacions" i li recorda que els polítics i excàrrecs demandats porten 4 anys i 5 mesos amb aquest procediment obert i quan estava a punt la sentència.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!