ERC, Bildu i BNG han signat una declaració conjunta per la "democràcia, la llibertat i les repúbliques" en la qual justifiquen la seva absència a l'obertura de la XV Legislatura, que se celebra aquest dimecres al Congrés dels Diputats amb la presència del rei Felip VI, juntament amb la reina Letícia i la princesa Elionor. Els partits afirmen que el rei espanyol "no té la legitimitat" dels pobles català, basc i gallec, ni li reconeixen "cap funció política". En aquesta línia, consideren que és una institució "incompatible amb els principis democràtics" i, per tant, no els representa. "Menys encara quan el seu paper respecte a les nostres nacions no ha estat cap altre que intentar imposar projectes i valors antidemocràtics", apunta. ERC, Bildu i BNG, així com Junts, no participaran aquest dimecres en l'acte d'obertura de les Corts. 

"Monarquia: institució anacrònica"

Sota el títol 'No tenim rei. Democràcia, llibertat i repúbliques', ERC, EH Bildu i BNG declaren que "la monarquia és una institució anacrònica, incompatible amb principis democràtics essencials en tant que hereditària i vitalícia". Afegeixen que aquest "caràcter antidemocràtic" es veu accentuat, en el cas d'Espanya, pel fet d'haver estat imposada pel dictador Francisco Franco i ser, en aquesta mesura, una "herència del franquisme". A més, consideren que la monarquia és "un estament que no respon als valors republicans de llibertat, igualtat i democràcia que tant els ciutadans i ciutadanes dels nostres pobles com les majories socials de l'Estat anhelen".

La declaració afegeix que "una veritable democràcia només serà possible des de la ruptura amb l'herència, les bases i els valors que representa el rei i la seva figura". Per això, consideren que el rei i la monarquia han de deixar d'exercir la seva tutela sobre els ciutadans i sobre els governs i parlaments que són elegits democràticament. "Només així es podrà avançar en llibertat i en democràcia", afirmen les tres formacions, que subratllen, a més, que la institució monàrquica es vincula a l'objectiu de "mantenir i imposar la unitat d'Espanya i les seves lleis". Incideixen que "les societats catalana, basca i gallega rebutgen majoritàriament la figura d'una institució monàrquica, que es vincula, a més, a l'objectiu de mantenir i imposar la unitat d'Espanya i les seves lleis, la qual cosa nega els drets civils, polítics i nacionals que tenen les nostres ciutadanes i ciutadans i els nostres pobles". 

Plantada d'ERC, Bildu, Junts i BNG al rei

Els diputats d'ERC, Junts, Bildu i BNG no assistiran a l'acte d'obertura solemne de les Corts, presidit pel rei Felip VI, aquest dimecres. El PNB actuarà com en ocasions anteriors, de manera que participarà de la sessió, però no assistirà a la desfilada militar que té lloc davant del Congrés. L'acte també comptarà amb la presència dels diputats de Sumar, incloent-hi els cinc membres de Podem que formen part del grup parlamentari. 

Felip VI arribarà cap a les 11.00 hores a la cambra baixa escortat per un esquadró de la Guàrdia Reial, passarà revista al Batalló d'Honors i quatre companyies de l'Exèrcit i la Guàrdia Civil, i posteriorment serà rebut —juntament amb la Família Reial— pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el cap de l'Estat Major de la Defensa, Teodoro Esteban López Calderón.  Després de passar revista, la comitiva reial es traslladarà a les escales del Congrés, on la Família Reial serà rebuda per la presidenta del Congrés, Francina Armengol, abans de saludar els membres de les meses del Congrés i del Senat. Felip VI entrarà al Congrés per la Porta dels Lleons, i passarà a l'hemicicle, on sonarà l'himne espanyol. Després, la presidenta del Congrés pronunciarà un discurs i cedirà la paraula al monarca.