La CUP tindrà grup propi al Parlament. Esquerra Republicana cedirà de forma temporal un diputat a la CUP perquè pugui formar grup propi i així no compartir Grup Mixt amb l'Aliança Catalana de Sílvia Orriols. Així ho han acordat les dues formacions que aprofiten el mecanisme que es va aprovar aquest dijous a la cambra per introduir la reforma exprés del reglament, que entre altres qüestions equipara l'adscripció dels diputats als grups parlamentaris a la normativa que regeix al Congrés dels Diputats. Així doncs, durant els pròxims dies, el diputat Ruben Wagensberg formalitzarà puntualment aquest canvi de grup, facilitant a la CUP els cinc diputats necessaris, i després tornarà al grup d'ERC.
La modificació impulsada pel PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP, permet que els diputats podran canviar d'un grup parlamentari a un altre els cinc primers dies de cada període de sessions. Si s'aprova la reforma, es donarà deu dies extra de manera excepcional per poder fer canvis als grups. Això permetrà que algun grup parlamentari pugui cedir diputats a la CUP, que no en té suficients per formar un grup propi. El canvi permet a la CUP sortir del grup mixt que havia de compartir amb la formació d’extrema dreta Aliança Catalana. “Suposa que l’única veu nítidament antifeixista, independentista i anticapitalista del Parlament de Catalunya pugui tenir tots els espais per confrontar idees i representar als qui l’han votat sense haver de compartir espai amb l’extrema dreta”, ha defensat la CUP.
Reforma exprés al Parlament
El Parlament va donar llum verda aquest dijous a la reforma del reglament per habilitar el vot telemàtic i ampliar els supòsits per a la delegació de vot. En relació amb el vot telemàtic s'indica que serà sempre que sigui "en situacions excepcionals degudament justificades". Segons el nou article, si la Mesa considera justificat que hi ha circumstàncies que "impedeixen el desenvolupament de la funció parlamentària" podrà permetre que es voti a distància. El mateix passarà amb els diputats que tinguin compromisos de representació institucional a l'estranger i siguin en actes oficials que no els permetin assistir a un ple.
Tramitada de forma exprés per lectura única, ha rebut el vot favorable dels grups impulsors: el PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP. El PPC i Vox hi han votat en contra, mentre Aliança Catalana s'ha abstingut. La modificació també introdueix canvis en l'adscripció de diputats als grups parlamentaris —que permet a la CUP tenir grup propi— i modifica la majoria necessària per aprovar declaracions institucionals, per saltar el veto de l'extrema dreta. Els populars ja han avançat que la recorreran al Tribunal Constitucional, en considerar que només busca "beneficiar els fugits" Carles Puigdemont i Lluís Puig. La reforma ha quedat aprovada amb 106 vots a favor, 26 en contra i 2 abstencions. La cambra ha rebutjat les esmenes a la totalitat presentades pel PP i l'extrema dreta de Vox. També ha estat rebutjada l'esmena parcial que havia registrat Junts, que proposava suprimir l'article 25.4 pel qual es va suspendre Laura Borràs en ser-li obert un judici per delictes vinculats a la corrupció.