ERC ho té clar: no vol renunciar a la taula de diàleg amb l'Estat per resoldre el conflicte polític, i a hores d'ara no vol parlar tant d'alternatives sinó més bé de com destinar-hi tots els esforços per aconseguir que sigui un èxit. Els republicans s'autodefineixen com no ingenus, i conscients de la realitat repressiva que significa l'estat espanyol, però malgrat això, l'aposta és clara: "ERC no renuncia a cap eina, i la taula és una eina, un espai al qual no hem de renunciar". Així ho ha explicat l'exconseller Raül Romeva, actualment membre de l'executiva nacional del partit d'Oriol Junqueras, que avui  en roda de premsa ha presentat el primer esborrany de la ponència política que el partit preveu aprovar el març d'aquest any i on es recull l'estratègia dels republicans de cara als propers anys. 

Si bé el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va dir en el missatge de Nadal que si la taula fracassava s'haurien de buscar alternatives, ERC considera que es poden treballar alternatives però sense deixar d'apuntalar la negociació amb l'Estat. Ara bé, condicionen l'èxit d'aquesta taula a la capacitat de mobilització del poble català i de la unitat de defensa d'aquest objectiu: "Sabem on està la nostra força en aquesta negociació: en la unitat d'acció del sobiranisme, la mobilització cívica persistent i el suport electoral de l'independentisme". 

Però de quines alternatives parlen els republicans? No hi ha moltes concrecions, sinó una mirada més ampla. Defensen que tant per reforçar la seva proposta de resolució democràtica com per estar preparats per si la negociació no dona els resultats esperats, han de mantenir el treball constant per construir alternatives democràtiques per afrontar l'embat democràtic: "No renunciem ni renunciarem a cap instrument democràtic que ens permeti decidir el nostre futur col·lectiu per arribar a la república catalana, des d'accions de desobediència política i social fins a accions de desbordament democràtic per fer possible el dret a l'autodeterminació". 

"La nostra aposta per una negociació política és coherent amb la demanda història del dret a l'autodeterminació per vies pacífiques", afegeix la ponència, que Romeva també ha explicat que inclou la necessitat de construir consensos estratègics i socials: "El camí cap a la república és irreversible, aconseguir-ho depèn de nosaltres i ERC hi posem tota l'energia", ha afegit l'exconseller. 

 

Estratègia i tàctica

Més enllà de l'estratègia a curt termini consistent en l'aposta pel diàleg, ERC també vol fer una mirada al futur, i és per això que els republicans parlen de l'horitzó 2040. El motiu? El dia a dia fa perdre de vista la importància de treballar el camí i el seu destí, expliquen els republicans, que defensen la necessitat de saber cap a on es va i un gran repte, donar sentit a la independència: "Tenim clar que per guanyar la república ens cal tàctica i estratègia. Perquè, com diu Sun Tzu, l'estratègia sense tàctica és el camí més lent cap a la victòria (i nosaltres tenim pressa per posar al servei de la ciutadania de les millors eines), però la tàctica sense estratègia és el soroll abans de la derrota (i nosaltres volem i necessitem guanyar". 

Més enllà del primer capítol on ERC recull els valors del partit, qui són i què volen, en el segon capítol recullen sis objectius estratègics que els republicans volen veure assolits abans del 2030, ítems que ERC porta reivindicant els últims anys: una ciutadania republicana -empoderada, lliure, crítica i compromesa-, una nació diversa, la societat del benestar i la justícia social, país en xarxa i sencer, un sistema descarbonitzat i viu i economia del bé comú.

I més enllà del 2030, ERC recull l'horitzó 2040. Pot semblar d'aquí molt, reconeixen fonts republicanes, però defensen saber en quines condicions volen posar les eines el 2040, i sobretot fer avui allò que calgui per assegurar que el 2040 s'assolirà. En aquest apartat parlen de fets com eradicar la corrupció, reparlamentaritzar la vida política, democratitzar el poder judicial, i reforçar el paper de la classe treballadora en la presa de decisions. En definitiva, parlen d'un horitzó republicà, progresista i nacional. 

Calendari

El partit d'Oriol Junqueras enviarà avui a la militància el text de la ponència, i a partir d'aquest moment s'obre un període per presentar esmenes fins al 31 de gener. Un cop acabat aquest capítol es faran congressos territorials i assemblees sectorials, després es debatran les esmenes, algunes s'incorporaran i d'altres quedaran vives fins al debat final, que tindrà lloc entre el 12 i el 13 de març a la Farga de l'Hospitalet, lloc habitual dels republicans en els últims períodes per celebrar les conferències nacionals.