Esquerra Republicana manté el guió previst i donarà suport als tres reials decrets llei que es voten aquest dimecres al Congrés dels Diputats. La primera diputada a posar-hi veu ha sigut Pilar Vallugera, que ha advertit el govern espanyol: “Se’ls demana, si us plau, que siguin conscients que els grups parlamentaris no estem al seu servei”. “En tot cas, de tant en tant coincidim i els hi donem suport”, ha assenyalat.

Durant la seva intervenció en el debat del decret que afecta diferents aspectes de la justícia, ha confirmat el vot favorable dels republicans, que demanaran que es tramiti com a projecte de llei per tal que s’hi puguin incloure esmenes. Així mateix, Vallugera ha situat com un dels seus “requisits imprescindibles” que la ciutadania de Catalunya “pugui anar als tribunals i parlar el seu propi idioma sense que sigui un obstacle”. La diputada republicana ha sostingut que això afecta, per exemple, la tramitació digital en català i l’accés a la carrera de jutges i treballadors al servei de l’administració de justícia.

Legislar a través de reials decret llei “no ens convenç”

Pilar Vallugera també ha recordat que tots els grups que van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez han dit “per activa i per passiva” que “el sistema de legislar a través de reials decrets llei” no els convenç, tot i que ha reconegut que, en aquest cas, dona “el benefici de pensar que existeix l’habilitació perquè sigui d’urgent necessitat”.

Malgrat això, ha retret que “no cal posar-ho tot en un mateix reial decret” que provoca una “disparitat de continguts”, ja que això que fa “molt difícil el posicionament” i ha puntualitzat que “no és cert que tota la tramitació s’hagués acabat la passada legislatura”, ja que algunes de les reformes que inclou encara tenien pendents de les esmenes i no es va arribar a substanciar el seu debat.

Ha criticat que, tot i que s’impulsi “molta digitalització i molta legislació”, si no hi ha fons, “no servirà per a res” i ha asseverat que “els jutjats estan completament col·lapsats” i que, veient que les competències en matèria de recursos humans i materials són de les comunitats autònomes”, cal parlar sobre “com articular-ho”.

Finalment, Pilar Vallugera ha reivindicat que votaran a favor de tramitar el reial decret llei com a projecte de llei, però ha arguït que això “no vol dir que necessàriament” estiguin d’acord amb el que inclou. “El que sí que hi ha és la voluntat de parlar-ne i d’acabar pactant un espai que acabi beneficiant tota la ciutadania”, ha reblat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!