Esquerra Republicana rebutja la proposta de llista unitària que el partit que lidera Carles Puigdemont proposa si hi ha repetició electoral a Catalunya, fet que considera una “opa hostil” per part de JxCat. Així ho ha manifestat la portaveu del partit republicà, Raquel Sans, en una entrevista al "Cafè d’idees" de La2 i Ràdio 4, que ha considerat la proposta de Junts “poc creïble i electoralista”. “La llista unitària no va funcionar. Si vols reconstruir confiances, no es fa amb aquesta mena d’opa hostil cap a ERC”, ha dit la portaveu d’Esquerra. Cal recordar que, tot i que la repetició electoral no és l’opció que contempla Junts, el cap de llista a les eleccions europees, Toni Comín, es va mostrar obert a una llista oberta amb ERC, en cas que es donés aquesta situació. “No em sembla mala una idea”, considera Comín, recollint el guant que va llençar l’expresident Artur Mas.
☕ @raquelsans considera "poc creïble i electoralista" la proposta d'una llista unitària | @Esquerra_ERC
— Cafè d'idees (@cafedidees_rtve) June 6, 2024
🗣️ "La llista unitària no va funcionar. Si vols reconstruir confiances, no es fa amb aquesta mena d'OPA hostil cap a ERC"
📲 https://t.co/MrTxQlo94k pic.twitter.com/JNhfblZ6bI
Un déjà-vu
Raquel Sans ha profunditzat en l’argumentació del rebuig a una possible llista unitària. Per la portaveu d’ERC, la proposta "sona a déjà-vu, això ja ho hem viscut", i després del canvi de cicle que marquen les eleccions del 12 de maig passat "sona poc creïble, sona electoralista". Per Sans, llençar aquesta “opa hostil contra esquerra” no era la manera d’abordar la qüestió, sinó en tot cas, plantejar la proposta “fora del focus mediàtic, no mitjançant anuncis a la premsa”. Per Sans, “la unitat cal practicar-la”, ha recalcat, i ha recordat que Junts va abandonar el govern de Pere Aragonès.
Crítiques a Puigdemont i Llach
La portaveu d’ERC també ha valorat les paraules de dissabte passat de Carles Puigdemont, en què va reivindicar la seva tasca des de l’exili de Bèlgica, afirmant que ha fet possible la llei d’amnistia. “Des d’una presó espanyola no ho hauríem pogut fer”, va dir. Per Sans, "a la lluita antirepressiva, confrontar exili i presó" és "una pèssima idea" i resulta "molt incoherent amb allò de la unitat". A la portaveu d’ERC tampoc no li van agradar gens les recents crítiques del nou president de l'ANC, Lluís Llach, cap a la figura del president d'ERC, Oriol Junqueras, uns retrets que li van semblar "lletjos". "La unitat no es construeix des del retret i el rancor", ha afirmat Sans, que considera que "l'atac personal cap a una persona no aporta res, no suma".
Els vots d’ERC “no són gratuïts”
Sans també ha opinat sobre la investidura del pròxim president de la Generalitat, a la qual es proposen tant Puigdemont com el socialista Salvador Illa, i ha advocat per entendre's amb aquell que "defensi els interessos dels catalans", cosa que "de moment" no garanteix ni l'un ni l'altre. "Els nostres 20 vots no són gratuïts", ha advertit Sans, que ha posat al primer pla de prioritats d'ERC el finançament per a Catalunya i que el candidat electe socialista, Salvador Illa, “com a mínim hauria d’acceptar el finançament singular” per rebre el suport d’ERC.
Segons ha reiterat Sans, Esquerra està oberta a presidir el Parlament de Catalunya, però amb condicions. De fet, assegura que “no és tan important qui presideixi aquesta Mesa del Parlament”, sinó que la prioritat ha de ser configurar una “Mesa antirepressiva” al Parlament, que vol dir “que permeti, entre altres qüestions, que els diputats que són a l’exili puguin votar i que puguin exercir els seus drets polítics, i que al Parlament de Catalunya es pugui parlar de tot”.
D’altra banda, també va veure difícil que el seu partit entri a formar part del govern de Barcelona del batlle Jaume Collboni. “No som a prop que això passi”, ha firmat.