ERC veu el canvi de postura del PP amb els indults com una "cortina de fum" per tapar els detalls de la negociació amb Junts per investir Alberto Núñez Feijóo. Fonts de Calàbria consultades per l'ACN expliquen que parlar ara d'indults només és una manera de posar "bastons a les rodes" de l'amnistia. I que no els deixa de "sorprendre" que, per primera vegada, el PP defensi una solució i no alimenti el conflicte polític. Així, des d'ERC insten els populars a votar a favor de la llei d'amnistia, si realment volen participar de la solució. En tot cas, la formació que presideix Oriol Junqueras desconfia dels objectius del PP, en el sentit que no sap si busca "futures aliances", tractar d'entorpir l'aprovació de la llei d'amnistia, o totes dues coses a la vegada.

Aprovació de l'amnistia 

Des d'ERC defensen que els indults eren necessaris en el moment que els presos polítics estaven a la presó i recorden que aleshores el PP s'hi va oposar i va tractar de combatre'ls. Els republicans recorden que no han pactat mai amb el partit de Feijóo. En relació amb la llei d'amnistia, des d'ERC subratllen que l'amnistia és una "solució política que salda un deute amb Catalunya". I, de fet, reclamen als grups que accelerin els terminis per a l'aprovació definitiva de la llei, que haurà de tornar a debatre's en comissió després del 'no' de Junts la setmana passada.

ERC espera que es convoqui la comissió "com més aviat millor" per poder tornar a treballar i que es confeccioni un dictamen aviat, "perquè el factor temps és clau", tal com va explicar dimarts la diputada Teresa Jordà. En aquest sentit, la dirigent republicana afirmava que preferiria que la llei superés el tràmit de comissió en 15 dies, i que no es prorrogui 15 dies més. El partit de Junqueras veu bé, en aquest sentit, qualsevol proposta que serveixi per donar llum verda a l'amnistia, i per garantir que es pot aplicar a les persones "represaliades" pel 9-N, l'1-O i les protestes del 2019 contra la sentència del Suprem.

El PP manté el 'no' a l'amnistia

Les declaracions d'ERC s'han produït només unes hores abans que Feijóo hagi sortit a puntualitzar les informacions sobre el canvi de postura del PP. El president del PP ha reafirmat la seva postura contra els indults "vaig dir i diré que no a qualsevol indult perquè no es donen ni una de les possibles condicions", ha dit en una atenció als mitjans des de Galícia. Feijóo ha matisat que sempre ha estat en contra de l'amnistia i que continua demanant "investigar fins al final" l'independentisme, ja sigui per terrorisme, alta traïció, malversació o corrupció. Ha recordat que "qualsevol acte de presumpte terrorisme i qualsevol presumpta connexió entre l'independentisme i el règim de Putin" s'ha d'investigar per part de la justícia. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!