Sembla que la culpa no és de ningú i alhora que és de tots. Aquesta és una mica la sensació general que hi ha avui als passadissos del Parlament, en la segona jornada marcada per la polèmica destapada pel Diari Ara que apunta que la Cambra catalana paga anualment 1,7 milions d'euros a 21 funcionaris que no treballen i tenen més de 60 anys. Això és així des l'any 2008, quan la presidència de la Cambra era dels republicans, en una mesura que es coneix com a "llicències per edat" i que tots els grups van aprovar per unanimitat. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va explicar ahir després de la polèmica als mitjans que ja havia començat a actuar per revertir la situació, i així va ser com en l'última Mesa, la de desembre, va proposar reduir de cinc a tres els anys en què els funcionaris poden cobrar el sou sense treballar. Tots els grups van votar a favor.
Avui, però, i després de les informacions periodístiques, tots els grups s'han desmarcat d'aquella posició de desembre i han assegurat que es posaran a treballar per un nou acord que posi punt i final als privilegis pels funcionaris. I com era d'esperar, també han arribat els retrets. Dilluns, poques hores després de destapar-se la polèmica, ERC va assegurar que el partit no era coneixedor d'aquesta mesura, malgrat que les últimes dues presidències de la Cambra han recaigut en els d'Oriol Junqueras. I avui ha criticat que a la reunió de la Mesa del 21 de desembre no es va "ni debatre ni compartir" tot el que implicava l'acord sobre la llicència per edat. Segons ha explicat la portaveu, Marta Vilalta, es va donar "confiança" a la proposta que portava la presidència i no es va abordar a fons ni mirar la lletra petita: "Lamentem que en l'acord de la Mesa no es compartís tota aquesta informació si es tenia".
"Si algú sabia aquella informació l'hauria d'haver posat sobre la taula", ha seguit reiterant Vilalta, ha explicat que en les meses s'aborden molts punts i que hi ha qüestions que no es miren amb lupa, sinó que es confia en la resta de membres i les propostes que porten, i en aquest sentit ha situat la decisió que s'aprovés per unanimitat. Ara, però, un cop les informacions s'han fet públiques, ha reconegut la seva "part de responsabilitat" i ha remarcat que, quan s'ha estat conscient de l'abast de la situació, és quan s'ha volgut revertir: "Assumim la nostra part de responsabilitat i tothom ho hauria de fer. No ens dedicarem a assenyalar. Detectada la situació injusta, treballem per posar-hi fi i acabar amb els privilegis. El que sap greu és el desprestigi del Parlament", i ha retirat que són "els únics" que han dit sense por ni vergonya, que tenen part de responsabilitat.
Millorar la transparència
"No hi havia altre opció que fer el que avui hem acabat fent", ha subratllat Vilalta, en referència a l'acord de la Mesa d'aquest dimarts, i ha reiterat que el desembre no sabien l'abast ni les conseqüències de l'acord ni tenien el context necessari. És per això que ha reivindicat que cal treballar per la millora de la transparència del Parlament, que no hi pot haver secrets, ombres, dades ni informacions que s'amaguin, "i tampoc algunes decisions es poden prendre amagant part de la informació", ha retret.
El malestar a casa dels republicans després d'aquesta qüestió ha crescut, i fonts del partit asseguren que malgrat abans tenien confiança en la Mesa i els acords que s'hi portaven, ara això marca un precedent. Quan Vilalta ha estat preguntada explícitament per si acusa la presidenta Borràs d'haver amagat informació, no ha contestat ni afirmativament ni negativament: "Lamentem que en el debat i adopció d'aquell acord no es compartís tota la informació", ha reiterat.
"No érem conscients"
Preguntada explícitament sobre si ningú d'ERC va saber aquesta situació en anteriors legislatures quan les presidències eren de Carme Forcadell i Roger Torrent, Vilalta ha assegurat que els republicans no ho sabien: "No érem conscients d'aquesta situació. Quan hem sigut conscients i hem tingut tota la informació hem actuat". El malestar dels republicans amb els seus socis de Govern, també s'ha accentuat per aquesta qüestió després que diverses veus de Junts hagin apuntat a través de les xarxes socials que durant els mandats de presidència republicana no es va actuar.