La jornada política al Parlament havia de ser tranquil·la amb la celebració d'una reunió ordinària de la Mesa, però aquesta convocatòria que desprenia calma ha acabat esdevenint el tema del dia. El motiu, la introducció sobtada d'un punt en l'ordre del dia en què els lletrats de la cambra han exposat un document a favor de la supressió d'un article del reglament que blindaria Laura Borràs en el seu càrrec, en el marc de la causa de la Institució de les Lletres Catalanes.
Aquesta tarda hi ha hagut valoracions de Junts, ERC i la CUP, i en elles s'ha abordat la qüestió. Tant els republicans com els anticapitalistes han expressat que no estan a favor de suprimir aquest article, el 25.4, que estableix que els diputats veuran suspesos els seus drets immediatament en cas que s'obri judici oral per un cas de corrupció. Si l'article fos eliminat, la presidenta del Parlament no hauria d'abandonar el seu escó quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la citi pel presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes.
L'article en qüestió va ser proposat per la CUP l'any 2017 en la reforma del reglament que va ser aprovada per Junts pel Sí i els anticapitalistes. Des del faristol, la diputada cupaire Eulàlia Reguant ha criticat que l'informe s'extralimita: "El que han fet els lletrats és anar molt més enllà del que els correspòn", ha apuntat, i ha defensat que ha de ser en la Comissió del Reglament on s'abordin les qüestions polítiques.
Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha sostingut que no es poden eliminar els instruments que serveixen per lluitar contra la corrupció, per la qual cosa ha exigit a Junts que treballi per posar els interessos generals per sobre dels particulars. Així mateix, també li ha demanat que no posi les institucions al servei de persones concretes: "Cal pensar en l'interès col·lectiu i comú".
Vilalta ha subratllat el consens que es va aconseguir el 2017 quan es va impulsar la reforma, i ha assegurat que se senten còmodes amb els acords als quals van arribar llavors: "No ens hem mogut". Així mateix, ha dit que no comparteixen com ha gestionat la situació Junts, ja que considera que si algú vol introduir canvis, la via per fer-ho és a través de la Comissió del Reglament i no en la Mesa: "Les reformes polítiques les han de fer els grups parlamentaris. Els informes són benvinguts, però ni la Mesa ni els lletrats no són qui ha d'impulsar els canvis". Tot plegat ho ha secundat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, a través de les xarxes socials.
Dubtes de "constitucionalitat"
Tot plegat va començar l'1 de setembre quan la Mesa del Parlament, reunida a Tornabous, va sol·lcitar de forma unànime un informe als serveis jurídics de la Cambra per millorar algunes qüestions sobre el reglament relacionades amb aspectes lingüístics i tècnics. Tot ha esclatat però, quan aquest matí s'ha incorporat l'informe en l'ordre del dia i ha transcendit que es recull aquesta valoració sobre l'article 25.4. En concret els lletrats es mostren partidaris d'eliminar-lo perquè "presenta seriosos dubtes de constitucionalitat respecte a la presumpció d'innocència".
En la reunió de la Mesa s'ha presentat l'informe però segons fonts parlamentàries, no s'ha entrat a discutir el contingut, sinó que s'ha fixat que correspón als grups parlamentaris recollir qualsevol proposta de reforma del reglament i impulsar-la a la Comissió del Reglament, ja que és l'òrgan encarregat per aquestes qüestions. En definitiva, que si es vol abordar una reforma del reglament ho han de presentar els grups i no la Mesa, perquè no té capacitat d'iniciativa política.
En el cas que un grup demanés impulsar aquest canvi, en la Comissió del Reglament s'haurien de debatre les possibles modificacions, i si llavors s'arriba a un acord, la reforma s'hauria de votar al ple del Parlament i ser aprovada per majoria absoluta.
Sigui com sigui, Borràs sempre s'ha manifestat en desacord que la seva causa estigui relacionada amb la corrupció, ja que considera que és una expressió més de la persecució política contra la causa general de l'independentisme.
Tota l'oposició, també en contra
ERC i la CUP no són els únics grups que s'han mostrat contraris a aquesta supressió. Durant el matí han pres la paraula des del faristol de la cambra catalana el PSC, Vox, comuns i Ciutadans, i tots plegats han carregat contra Borràs per voler eliminar aquest article. Més tard ha estat el PP qui ha demanat a través d'un comunicat la dimissió de Borràs.