Hauran passat set mesos entre que es va convocar el congrés d'ERC i que se sàpiga qui és el nou president del partit, que tindrà el repte no gens senzill de recosir una formació esmitjada: Oriol Junqueras o Xavier Godàs. El partit havia de començar l'Advent amb un nou president, però el fet que cap de les candidatures superés el 50% dels vots ha provocat que hi hagi una segona volta del congrés el 14 de desembre. Una setmana després de la votació i en l'equador d'aquesta segona fase de la campanya interna, Junqueras continua sent el gran favorit per recuperar la presidència del partit que ha dirigit durant 13 anys, ja que compta amb un important avantatge respecte del seu rival: més de 800 vots separen les dues candidatures. Tanmateix, les dues candidatures s'afanyen per intentar sumar més vots a les urnes (electròniques): una per eixamplar la distància amb el segon classificat, l'altra per retallar-la i intentar supera-la. En aquesta ocasió, el candidat que tregui més vots guanya el congrés, sense haver, necessàriament, de superar el 50% dels vots.
En aquest sentit, juguen un pes important els militants que van apostar per Foc Nou, la candidatura eliminada i que ja ha advertit que no s'integrarà ni en l'equip de Junqueras ni en el de Godàs, però sí que vol negociar amb totes dues per donar-los un eventual suport d'acord amb cinc eixos: el seu pla per la independència, compromís de posar el referèndum com a condició indispensable per investir presidents del govern espanyol, tornar a consultar a la militància sobre el pacte amb el PSC i el president Salvador Illa, una auditoria sobre la B i separar els càrrecs del partit dels institucionals.
Picades d'ullet i propostes d'acord
Amb l'avantatge de Junqueras sobre Godàs, és sobretot aquest últim qui necessita els seus suports si vol plantar cara al de Sant Vicenç dels Horts (sinó, li serà del tot impossible), però tots dos han anat fent gestos, picades d'ullet a la candidatura d'Helena Solà i Alfred Bosch per intentar seduir els seus adeptes. Ja durant la campanya, Godàs havia obert la porta a un pacte per derrocar Junqueras, i la mateixa nit electoral va destacar que havien estat més els militants que havien apostat per un canvi —sumant els seus vots, els de Solà i els d'aquells que van votar en blanc. Després que es fessin públiques les demandes de Foc Nou per un possible suport, va obrir obert la porta a una auditoria per poder esclarir l'escàndol de l'estructura B, canvi significatiu en el seu discurs, ja que sempre havia assegurat que qui ha de fer aquesta feina és la comissió de garanties. El que ha continuat rebutjant és la proposta de Junqueras, que és una Comissió de la Veritat, que considera de part.
Anant més enllà, dijous, Godàs va posar sobre la taula un seguit de propostes adreçades a Foc Nou per mirar d'aconseguir el sí dels avaladors. Aquestes inclouen la celebració durant el 2025 d'una Conferència Nacional del partit sobre la base del pla de Foc Nou per concretar l'estratègia pel nou referèndum; un informe per valorar el compliment de l'acord d'investidura amb el PSC, que se sotmetria a la militància abans de la tardor del 2025; que Foc Nou proposi la nova presidència de la Comissió de Garanties i una auditoria dels cartells, entre d'altres.
Junqueras també ha fet els seus gestos cap a Foc Nou durant aquesta primera setmana de la campanya per la segona volta, en què han tornat a volar els ganivets per unes declaracions d'Elisenda Alamany, que ja ha matisat, titllant de "tràmit" la segona votació i donant per feta la seva victòria. En la seva primera entrevista, Junqueras va beneir la proposta de fer una nova consulta a la militància sobre els pactes amb Illa, i aquest divendres va deixar clar que els socialistes no tindrien pressupostos ni a Catalunya ni a Madrid si no complien amb tot el que havien acordat amb Esquerra en els últims anys. Respecte a la proposta de Godàs, va deixar clar que, segons ell, "no fa falta esperar un any" per valorar si els acords s'han complert. D'altra banda, va considerar que dos terços del partit —els votants de Militància Decidim i Foc Nou— estaven en el mateix bàndol pel que fa a esclarir l'escàndol dels cartells, a través de dos mecanismes que són compatibles: l'auditoria i la comissió de la veritat.
Per terra, mar i aire: trucades, videoconferències i actes
Sigui com sigui, totes dues candidatures treballen de valent per intentar sumar suports que els permetin recuperar, en el cas de Junqueras, o arribar, en el de Godàs, a la presidència d'Esquerra. Si bé els mesos d'octubre i novembre les xarxes han anat plenes de fotografies de reunions i actes multitudinaris per explicar el projecte, que també servien a les candidatures per treure pit de la seva capacitat de convocatòria entre els militants, aquestes pràcticament han desaparegut durant els últims dies. Quina estratègia segueixen per mirar de sumar suports a les seves propostes de cara a la votació del 14 de desembre?
A banda d'entrevistes en els mitjans de comunicació, tant Junqueras com Godàs han anat detallant el seu projecte pel partit. El primer, per exemple, ha explicat que serà Joan Tardà qui presideixi la Comissió de la Veritat sobre l'estructura B. El segon ha incorporat al seu programa garantir que els acords de governabilitat amb altres partits hauran de comptar amb l'aval del Consell Nacional i que la consulta a la militància de Barcelona sobre una possible entrada en el govern municipal de Jaume Collboni s'haurà de fer de manera telemàtica i no presencial. L'objectiu és evitar situacions com les que es van donar al congrés del passat juny, que va obligar la formació a posposar el congrés. Mig any després, l'entrada d'ERC al govern municipal és una incògnita que no es resoldrà fins que hi hagi una nova direcció. Tampoc el seu suport als pressupostos de la Generalitat i als de l'Estat i el futur dels seus grups parlamentaris. Depenent de quina candidatura guanyi, hi podrien haver relleus.
Des de la candidatura de Junqueras, expliquen que l'equip està "treballant molt la frontera del vot", és a dir, convèncer aquelles persones que no tenen un posicionament tan clar i que podrien optar per qualsevol de les dues opcions. Ho fan a través de trobades telemàtiques, que permeten aplegar més gent d'arreu del país i també de trucades telefòniques. El pròxim 11 de desembre, els de Junqueras faran un gran acte a Sant Vicenç dels Horts, ciutat del presidenciable, a la Vicentina, el mateix centre cultural on van començar les seves trobades amb la militància a finals de juny, després de plegar de president. Va ser la primera de moltes perquè durant tots aquests mesos no ha parat de voltar per Catalunya per trobar-se amb militants per parlar del partit, però sobretot del seu projecte pel país.
Per altra banda, tot i que Xavier Godàs se situava com el rival a batre i assegurava que el 30 de novembre Nova Esquerra Nacional sortia "a guanyar", la realitat és que forçar una segona volta contra el gran favorit i que molts veien president l'1 de desembre ja va ser un èxit per ells. Així, després d'uns dies de pausa, intensificaran l'activitat en la recta final, amb dos actes telemàtics simultanis— un amb presència de Godàs i l'altre amb la candidata a la secretaria general, Alba Camps— cada dia fins dijous. En paral·lel, continuaran amb el format de trobades petites amb militants per anar de mica en mica intentant convèncer grups de cinc o sis persones. Per aconseguir-ho, a banda de Godàs, Camps, Teresa Jordà i Raquel Sans, han mobilitzat fins a un 100 de persones, entre les quals Marta Rovira, per arribar a tot arreu.