Amnistia immediata. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha anunciat que aquest dimarts demanarà l'aplicació de l'amnistia per a 37 excàrrecs del Govern i exalcaldes condemnats i investigats en les causes de l'1-O, així com en el cas de Tsunami Democràtic i el de Volhov, un cop la norma de l'oblit penal del procés ja s'ha publicat al BOE, després d'aprovar-se en el Congrés dels Diputats dijous passat. Els escrits s'han presentat al Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional, al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, així com en altres jutjats amb causes amb exalcaldes i exregidors per l'1-O.

El penalista Jordi Pina, advocat de l'exconseller de Junts, Jordi Turull, també ha demanat aquest dimarts al Tribunal Suprem que li apliqui l'extinció de la responsabilitat penal per l'1-O, cas del qual va ser condemnat i indultat de la pena de presó, però manté la inhabilitació a càrrec públic pel delicte de malversació fins a l'any 2030. En l'escrit, Pina ja s'avança a la intenció del Tribunal Suprem de fer una consulta al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) i li demana que si és així, que suspengui la condemna  d'inhabilitació fins que es resolgui la suspensió de la llei d'amnistia per tal de no perjudicar Turull i prolongar la seva inhabilitació més temps del que va ser condemnat.

Per la seva part, Òmnium Cultural també ha anunciat que ja ha demanat oficialment l'amnistia per al seu membre de la junta directiva Oleguer Serra, investigat per terrorisme en el cas Tsunami Democràtic i exiliat a Suïssa des del novembre passat per aquesta investigació. L'entitat sol·licita al jutge de l'Audiència Nacional l'arxivament de la causa contra Serra, i denuncia la "persecució política" orquestrada contra Òmnium i el conjunt del moviment independentista. 

Causes de l'1-O i la malversació

La majoria de causes estan relacionades amb l'organització del Referèndum d'Autodeterminació de Catalunya l'1-O. En aquest cas, hi ha l'exvicepresident Oriol Junqueras, i els exconsellers Raül Romeva i Dolors Bassa, els quals tot i l'indult de la condemna per sedició tenen en vigor la inhabilitació a càrrec públic fins al 2030 i 2031 pel delicte de malversació de fons. És la mateixa situació del secretari general de Junts, Jordi Turull. 

En la llista d'ERC, la seva causa ha de ser revisada pel Tribunal Suprem. També s'hi compta exconsellers amb el càstig extingit, com és Carles Mundó i Meritxell Serret, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

El cas més difícil d'encaixar serà l'amnistia en el cas Volhov, que dirigeix el titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona, i on hi ha Jordi Sanglas i l'exconseller Xavier Vendrell, també investigat a la causa de Tsunami Democràtic a l'Audiència Nacional, amb la secretària d'organització d'ERC, Marta Rovira. I el diputat Ruben Wagensberg, al Tribunal Suprem, que també l'investiga per terrorisme per Tsunami.

També al Tribunal de Comptes

A més, hi ha exalcaldes i regidors per l'1-O, i el gruix de la llista és per la causa del Tribunal de Comptes, pendent de sentència, i amb polítics i excàrrecs en delegacions a l'exterior demandats.

En la causa del Tribunal de Comptes, també hi són els exconsellers Junqueras, Bassa, i Mundó, i Romeva, el qual també està investigat al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, a més d'una desena més d'excàrrecs d'ERC, com Aleix Villatoro.

Set alcaldes i dos regidors

Per la causa de l'1-O, la Fiscalia General de l'Estat va ordenar perseguir els 700 alcaldes a favor de la consulta i al final van ser mig centenar. Així, ERC demanarà  que s'arxivin les causes per als exalcaldes  d'Agramunt, Bernat Solé, que ja va complir la inhabilitació; Miquel Solà, de Collbató; Paco Gas, de Roquetes; Miquel Serra, d'Alcarràs; Josep Caparrós, de Sant Carles de la Ràpita, i també al regidor Albert Salvadó; Marc Bosch, de Dosrius, on també hi és el regidor Eduard Garcia, i el llavors alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell.

A banda, hi ha els cinc síndics electorals de l'1-O, inicialment absolts, però l'Audiència de Barcelona va fer repetir el seu judici, i dels quals es demanarà que siguin amnistiats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!