Després que el Govern de Salvador Illa hagi cessat Sergi Raventós com a cap de l'oficina del pla pilot de la Renda Bàsica Universal (RBU), una de les grans mesures de l'Executiu de Pere Aragonès, Esquerra Republicana ha registrat una sèrie de preguntes perquè el departament de Drets Socials expliqui aquests últims canvis. Cal recordar que en l'acord signat entre els dos partits que després es va sotmetre a l'aval de la militància republicana, es recollia que l'"Oficina del Pla Pilot de la RBU continuarà la seva taca de difusió i el Govern actualitzarà el pla pilot dissenyat i avaluat per Ivàlua (...) per tal d’adaptar-lo al context social, econòmic i jurídic del moment en què es dugui a terme la seva implementació durant la propera legislatura". En aquest sentit, ERC pregunta pels "motius que expliquen el canvi d'adscripció de l'Oficina", quins són els criteris per actualitzar-lo, la planificació temporal amb què treballa el Govern i pel "criteri per quantificar el pressupost meritat en la relació a l'evidència científica generada". 

En un comunicat, ERC avisa al PSC que ha de "complir fil per randa l'acord que recull l'impuls de la RBU" i per la seva part, la portaveu del PSC Lluïsa Moret, preguntada per aquesta qüestió s'ha limitat a afirmar que "el que està escrit a l'acord és el que es complirà, més enllà de les persones", després del relleu al capdavant de l'Oficina. "Aquí no estem parlant de persones sinó de compromisos entre forces polítiques. El que està recollit a l'acord d'investidura respecte a aquest punt és el que el Govern posarà al centre de l'agenda des de la conselleria liderada per Mònica Martínez Bravo", ha insistit. Després del cessament de Sergi Raventós, que ha lamentat que el pla Pilot que han fet no s'ha aplicat perquè "la dreta i el PSC no han volgut" mentre "segueixen amb polítiques que no funcionen i que no donen resposta a la població", el substituirà Guillem Vidal Lorda, que serà nomenat aquesta setmana. 

CUP i comuns, a favor de la RBU 

Per la seva part, els comuns han volgut manifestar el seu suport al pla pilot de la RBU, tal com han anat fent els últims anys al Parlament. Per això mateix, el seu portaveu Joan Mena ha assegurat que es tracta d'un programa "necessari" defensat "sempre" pel seu partit. Des de la CUP, la diputada Laure Vega, s'hi ha referit en la mateixa línia a través de les xarxes: "La clau de la Renda Bàsica Universal, a més d'acabar amb la pobresa econòmica, és bastir les condicions perquè decidir sigui possible. El PSC d'Illa però vol que hàgim de pidolar la més mínima porció de Llibertat. La nostra tasca serà lluitar, com sempre, el pa i les roses", ha escrit. Alfred Bosch, un dels impulsors de la candidatura Foc Nou per a la presidència d'ERC i contrari al pacte amb el PSC, ha reaccionat amb ironia a aquests canvis: "És el que passa quan investeixes un govern d'esquerres". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!