En el ple del Parlament del 26 de març, Sílvia Orriols va acusar la diputada d'ERC, Najat Driouech de "normalitzar la misogínia i el fonamentalisme islàmic" a la cambra catalana amb el seu hijab. Aquestes paraules d'Orriols a Driouech va provocar tensió dins el ple i un advertiment del president del Parlament, Josep Rull, a la líder d'Aliança Catalana. No era, ni de bon tros, el primer cop que la també alcaldessa d'Aliança Catalana es dirigia en aquests termes contra la diputada d'ERC, la primera en la història del Parlament a portar vel. Ho havia fet en altres ocasions i el president de la Generalitat, Salvador Illa, havia sortit en defensa de Driouech. Aquest dimarts, la mesa del Parlament ha admès a tràmit la sol·licitud d'ERC per obrir un procediment que resolgui si la líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, va vulnerar el codi de conducta amb les seves paraules contra Najat Driouech. No seran les úniques que han d'analitzar, ja que també estudiaran si la diputada de la CUP, Laure Vega, va incomplir el codi de conducta (a petició de Vox) quan va reproduir una piulada de l'humorista Manel Vidal en el ple, relatives als aldarulls que s'havien produït al municipi de Salt.
"Hi ha límits que afecten la llibertat d'expressió"
En la seva sol·licitud a la Mesa, ERC recorda les diferents situacions en què Orriols s'ha referit a Driouech en termes similars, parlant de "misogínia islàmica", subratllant que "personifica discriminatòria en la diputada Driouech l'atac cap a un col·lectiu i una religió amb voluntat de crear una aparent unitat que configura un tipus de persona". "S'observa un evident ànim d'humiliar i de menystenir a la diputada públicament utilitzant la sessió plenària com a altaveu per dur a terme aquestes discriminacions", afegeixen els republicans en el seu escrit. Des d'ERC asseguren que si bé el reglament del Parlament recull que els diputats i diputades gaudeixen d'inviolabilitat per les opinions i els vots emesos durant l'exercici de les seves funcions com a representants del poble de Catalunya, "hi ha límits que afecten a la llibertat d'expressió no reconeixent dintre d'aquesta prerrogativa frases i expressions ofensives formalment injurioses o absolutament vexatòries".
En aquesta nova legislatura, la Mesa ja no talla als diputats quan consideren que s'està incomplint el codi de conducta per evitar que aquests, sovint d'ultradreta, tinguin material per explotar a les xarxes socials. L'òrgan rector de la cambra encara està estudiant com ha d'afrontar el problema dels discursos d'odi, una situació amb la qual es troben bona part dels parlaments d'arreu del món.
La Mesa imposa les sancions
Ara, el següent pas després de la sol·licitud d'ERC, és que la Mesa inici el procediment de verificació, demanant un informe a la Comissió de l’Estatut dels Diputats, tal com estableix el Codi de conducta. També ho farà amb el cas de la diputada Vega. La comissió, per mitjà d’una informació reservada, haurà d’examinar els fets, i si considera que hi pot haver infracció, haurà d’investigar-los i fer un informe, amb l’audiència prèvia de la diputada afectada. L’informe s’elevaria a la Mesa, que ha de determinar en darrera instància si s’ha comès una infracció i imposar les sancions que corresponguin. La més alta és una multa de fins a 12.000 euros.