Esquerra Republicana ha demanat que l’exdirector del CNI Félix Sanz Roldán torni a comparèixer a la comissió d’investigació del 17A del Congrés dels Diputats després de l’escàndol publicat aquest dimecres: l’imam de Ripoll cobrava 500 euros al mes com a confident dels serveis de la intel·ligència espanyola quan es van produir els atemptats de Barcelona i Cambrils. “El pitjor atemptat de la història recent del sud d'Europa va ser finançat en part amb els diners públics que es pagava a un confident que va resultar ser un terrorista gihadista; els responsables són uns inútils i negligents més preocupats en buscar urnes que en fer la seva feina”, ha denunciat a Twitter (X) el líder d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián. Junts per Catalunya també té "claríssim" que cal tornar a interrogar Roldán, però demana tenir abans més informació desclassificada. Fonts parlamentàries del PSOE consultades per ElNacional.cat s'inclinen per acceptar aquesta sol·licitud de compareixença; tal com han fet sempre en aquesta comissió.
Els republicans ja han registrat una petició a la Mesa de la comissió de la cambra baixa perquè torni a citar Roldán com a testimoni. En el document, ERC assenyala que l’exdirector de la intel·ligència espanyola “ha de donar explicacions en relació amb les noves informacions aparegudes a la premsa que acreditarien la presumpta falsedat de les seves exposicions a la Comissió d’investigació sobre la vinculació estable entre el CNI i Abdelbaki Es Satty”.
Per altra banda, Junts per Catalunya també vol tornar a interrogar Félix Sanz Roldán, però apunta que abans caldrà rebre més documentació desclassificada. "Podria tornar a mentir impunement", ha advertit la diputada Pilar Calvo aquest dimecres. Així mateix, el seu partit ha registrat un escrit a la Mesa de la comissió en el qual sol·licita la desclassificació de la documentació de l'oficina del CNI a Girona i tres noves compareixences: la de l'excap de la divisió de contraterrorisme de Girona i actualment subdirector general del CNI, Luis Garcia Terán; la de l'oficial de relació en contacte amb l'imam de Ripoll; i la del seu superior en el moment del seguiment.

El diari ABC ha publicat aquest dimecres que l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty era confident del CNI en el moment dels atemptats i cobrava 500 euros mensuals. El 26 de novembre del 2024 Sanz Roldán va comparèixer a la mateixa comissió i va afirmar que Es Satty "mai va ser col·laborador ni informador del CNI". Aleshores va assegurar que els contactes entre agents del Centre Nacional d’Intel·ligència i l'imam a la presó de Castelló només tenien com a objectiu fer tasques de control del gihadisme, i que vincular els serveis secrets espanyols amb els atemptats és "una infàmia”.
Un condemnat pel 17A, al Congrés: “El CNI tenia coneixement de les intencions de l’imam”
El passat mes de febrer va comparèixer en aquesta comissió d’investigació un dels condemnats per l’Audiència Nacional pels atemptats del 17 d’agost de 2017 i va assenyalar directament el Centre Nacional d’Intel·ligència: “El CNI tenia coneixement de les intencions que tenia l’imam i van permetre que vingués i ens escalfés el cap”, va assegurar Mohamed Houli, que actualment compleix la condemna a la presó de Còrdova.
“Ho dic ara i no ho deia abans per por de les represàlies o que em pogués perjudicar, però ja estic condemnat i no hi tinc res a perdre”, va afegir. Posteriorment, a preguntes dels diputats, Houli va detallar els motius que el van portar a aquesta conclusió: Mohamed Hichamy (que va morir abatut a Cambrils i era el conductor del vehicle en el qual anaven els autors materials quan van envestir una patrulla dels Mossos d’Esquadra) els va dir que, a vegades, quan “quedaven amb l’imam, els deia que havien de marxar perquè venien agents del CNI”.