"El Govern està compromès amb l'1-O, amb les polítiques republicanes i amb fer República". Així ha contestat aquest dilluns la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, després que Demòcrates -partit integrat dins el grup parlamentari republicà- hagi avisat el Govern que si es renuncia a la República passaran a l'oposició

En aquest sentit, Vilalta els ha demanat que estiguin "tranquils" i els ha assegurat que no cal que "pateixin gens ni mica" perquè estan compromesos amb la República i l'1-O. Aquest matí els d'Antoni Castellà han estat molts durs amb el Govern i han anunciat que retiraran el seu suport -de dos diputats- a l'executiu si es renuncia al mandat del referèndum de l'1-O. 

En la mateixa roda de premsa, Vilalta també ha criticat a Ciutadans, a qui ha acusat de seguir amb "el discurs de l'odi" i de voler seguir "generant divisió" per treure'n rèdit electoral. En aquest sentit, Vilalta ha lamentat que aquest diumenge la líder del partit, Inés Arrimadas, "justifiqués" les agressions a persones que duien el llaç groc. Per tot això, els ha acusat d'"irresponsables" i de voler "atiar constantment la fractura social". 

Finalment, pel que fa al debat sobre si cal fer unes primàries de l'independentisme en les eleccions municipals, com és el cas de la proposta de Jordi Graupera a Barcelona, Vilalta ha seguit mostrant certes reticències i ha assegurat que la seva estratègia és buscar la millor fórmula per "maximitzar els vots de l'independentisme" perquè aquest tregui els millors resultats en cada municipi. En aquest sentit, ha defensat que en alguns casos una "estratègia única" pot afavorir els que "no tenen projecte municipal", en referència a Cs.