Esquerra Republicana desafia el Tribunal Constitucional (TC) i acceptarà el vot delegat dels diputats electes a l'exili Carles Puigdemont, Lluís Puig i Rubén Wagensberg, en la sessió de constitució del Parlament del pròxim dilluns 10 de juny. A través d'un comunicat, el partit ha defensat que "s'ha de poder comptabilitzar el vot dels tres exiliats per evitar que el TC pugui alterar majories i torpedinar, per exemple, els vots per aconseguir una Mesa antirepressiva". En aquest sentit, ha recordat que en la sessió constitutiva del 2021, Ernest Maragall, que presidia la Mesa d'Edat, ja va defensar que s'acceptés el vot delegat de Lluís Puig, malgrat que finalment no va ser acceptat perquè els altres dos integrants de la Mesa, del PSC i Vox, s'hi van oposar.

A la Mesa d'Edat d'enguany hi haurà, com a diputada més jove, la republicana Mar Besses, que s'ha posicionat públicament en la línia del partit a través d'un missatge a X. "Només el poble de Catalunya té la potestat de definir les majories del Parlament", ha afirmat, recordant que aquesta ha estat sempre la posició d'ERC. Els altres integrants seran Agustí Colomines, de Junts, i Júlia Calvet, de Vox, de manera que tenint en compte que l'òrgan tindrà majoria independentista, és previsible que acceptin el vot delegat dels diputats a l'exili. Així, desafiarien la sentència del TC, que aquest dimecres va declarar la nul·litat dels acords de la Mesa del Parlament que fins llavors habilitaven un sistema perquè Puig pogués votar.

El cas de Wagensberg no suposa un problema, ja que, tot i que el diputat d'ERC està exiliat a Suïssa pel cas del Tsunami Democràtic, també es troba de baixa mèdica, i aquest supòsit està explícitament permès per a la delegació de vot. La situació es complica en el cas de Puigdemont i Puig, ja que, encara que la Mesa d'Edat validés la delegació del vot de tots dos, algun grup parlamentari podria presentar peticions de reconsideració o recursos al TC en contra d'aquesta autorització, amb l'eventual conseqüència que —cautelarment— l'òrgan de garanties declarés nul l'acord de delegació del vot uns dies després i fins i tot comprometés l'elecció que s'hagi fet del nou òrgan rector del Parlament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!