El rellotge va començar a córrer la mateixa nit electoral, però no va ser fins a la setmana passada quan la data es va fer oficial. Pere Aragonès, com a president de la Generalitat en funcions va fixar el ple de constitució del nou Parlament de Catalunya el 10 de juny, data límit i l'endemà de les europees. Aquell dia la cambra catalana —que per primer cop en anys no té una majoria independentista— haurà d'escollir el seu nou president o presidenta i molts veuen en aquesta jornada i els pactes que es produeixin l'avantsala del que pot venir després, és a dir, la investidura del nou cap de l'executiu. Però des d'ERC es desmarquen d'aquesta visió i deslliguen les negociacions per la Mesa del Parlament de les de la investidura. 

Segons fonts d'ERC, és “impossible” que aquestes dues negociacions es puguin fer alhora, ja que falten menys de dues setmanes per a la sessió de constitució del Parlament davant els “ritmes” de les negociacions fins ara. Aquest dilluns en roda de premsa, a banda de tornar a instar Junts i PSC a moure fitxa, Raquel Sans va assegurar que les negociacions no havien començat i que tan sols hi havia hagut uns primers contactes. A partir de dia 10 tornarà a córrer el rellotge: el president o presidenta del Parlament tindrà fins a deu dies hàbils per a convocar la primera sessió d'investidura, és a dir, el 25 de juny. Si d'aquesta no en surt un nou cap de l'executiu que prengui el relleu de Pere Aragonès, començaria el termini de dos mesos per investir un nou president. En cas que s'esgoti, a finals d'agost, aniríem a unes noves eleccions el pròxim mes d'octubre. 

Una negociació liderada per Marta Rovira

Si bé la nit electoral des d'ERC es va deixar molt clar que les urnes els havien enviat un missatge contundent amb la pèrdua de 13 diputats (de 33 a 20) i que, per tant, el seu partit passaria a l'oposició i instava a PSC i Junts a arribar a un acord, el partit no ha tancat la porta a negociar ni la configuració de la Mesa del Parlament ni la investidura, això sí, sempre remarcant que el seu paper és a l'oposició per primer cop des de fa una dècada.

Enmig de la crisi al partit, entre l'anunci de dimissió de Junqueras passades les eleccions europees i la convocatòria del congrés per escollir nous —o no tan nous— lideratges al partit, es va anunciar que Marta Rovira seria l'encarregada de coordinar les negociacions. Aquest dilluns es van fer públics la resta de noms. Josep Maria Jové i Marta Vilalta —tots dos amb gran pes al Parlament aquesta legislatura com a president i portaveu del grup parlamentari— que han participat de nombroses negociacions els últims anys i Juli Fernàndez i Oriol López. Fernàndez, exconseller de Territori durant un breu període de temps després de la sortida de Junts del Govern no va aconseguir escó el 12-M, però la renúncia d'Aragonès fa córrer la llista i repetirà com a diputat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!