ERC ha defensat aquest dimarts a la comissió de Justícia al Congrés una proposició no de llei per derogar els articles del Codi Penal on es castiga amb penes de presó el delicte de calúmnies o injúries als membres de la Casa Reial i el que estableix multa per ofenses o ultratges a Espanya, les seves comunitats autònomes o als seus símbols o emblemes. Aquesta no ha estat aprovada, pel vot en contra de Partit Popular, PSOE i Ciutadans, en canvi, Unidos Podemos i el PDeCAT hi han votat a favor.
La portaveu de Justícia d'ERC, Ester Capella, que firma la PNL presentada el passat 10 de novembre, al·lega que "la llibertat d'expressió és el dret fonamental de tota persona a expressar idees lliurement, i per tant, sense censura", i que així queda recollit a l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans.
"El que hem de protegir són els drets fonamentals de les persones, com és el de la llibertat d'expressió, i no les imatges dels qui ni tan sols no han estat elegits democràticament per ocupar el càrrec que ostenten", assenyala Capella. En aquesta mateixa línea s'ha manifestat Podemos.
Així les coses, des de Ciutadans reivindiquen "respecte" davant el caràcter "pluriofensiu que suposa la vexació dels símbols amb què molts espanyols es senten identificats" ha dit el portaveu de la formació taronja. "Nosaltres no posem inconvenient que el senyor Rufián ens digui la marca blanca del PP" ha ironitzat, per reiterar que "en tant que nacionalistes", els republicans havien d'aplicar allò que pot ofendre a determinades persones.
Els socialistes, al seu torn, han intentat ressaltar que al seu parer no és un debat "sobre la llibertat d'expressió", sinó una opció que un "partit democràtic" defensa, segons Pedro José Muñoz.
Com als Estats Units
Segons Capella, una democràcia avançada i moderna ha d'assegurar a la ciutadania el seu ple dret de la llibertat d'expressió i prendre com a exemple altres països de llarga tradició democràtica, "com els Estats Units, on el seu dret constitucional considera que la crema i altres actes de sacralització de la bandera nord-americana estan protegits, en tant que es consideren mostres de llibertat d'expressió."
En aquest sentit, la diputada independentista afegeix que el respecte als símbols i a les institucions 'ha de fer-se actuant de forma ètica i honesta quan s'ocupen càrrecs de representació institucional' i que la llei 'ha de protegir l'exercici dels drets fonamentals i entre ells la llibertat d'expressió i les diferents maneres d'expressar-la'.
L'últim cas sobre el qual s'ha aplicat la llei, als articles que ERC demana de derogar, ha estat el de perseguir a un regidor de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) i activistes de la CUP i Arran per cremar fotos del Rei en una manifestació el passat 11 de setembre amb motiu de la Diada.
ERC posa també com a exemple la portada segrestada de la revista El Jueves, el juliol de 2007, amb el llavors hereu de la Corona com a protagonista, o la persecució el 2012 al raper mallorquí Valtònyc per les seves referències a la monarquia.