Esquerra Republicana dona per "assumida" l'amnistia. Així ho ha expressat la secretària general dels republicans, Marta Rovira, en el Consell Nacional del partit d'aquest dissabte. Rovira ha fixat l'amnistia en l'acord entre els republicans i el PSOE i Sumar per la constitució de la Mesa del Congrés dels Diputats. "Per nosaltres era imprescindible tenir signat per part del PSOE i Sumar posar fi a la repressió política per cadascuna de les vies legals necessàries. Nosaltres donem per descomptada una llei d’amnistia que s’ha d’acabar de concretar", ha dit la dirigent dels republicans, qui ha assegurat que era una condició prèvia per donar els vots a Francina Armengol com a presidenta del Congrés.

La taula de diàleg com a condició

Rovira ha volgut recordar tot el que ha fet Esquerra Republicana en els últims tres anys i ha subratllat que van ser els republicans qui, fa tres anys, van "generar les condicions perquè s'obrís la via de la resolució del conflicte polític". "Fa tres anys vam generar una via per poder asseure en una taula de diàleg i liderar la resolució democràtica del conflicte polític", ha dit la secretària general d'ERC, volent marcar perfil amb Junts per Catalunya. De fet, els republicans han fixat la taula de diàleg com a condició per a una possible investidura de Pedro Sánchez, ja que consideren que "és la millor via". "Aquesta agenda es va consensuar en una cimera entre tots els sectors independentistes", ha assegurat, Rovira, qui creu que aquesta agenda és "absolutament vigent". 

Així mateix, ha fixat l'amnistia com a punt de partida perquè el Govern de la Generalitat "s'hi posi en igualtat de condicions". Alhora, Rovira ha recordat com, a través de la taula, els republicans han assolit l'alliberació dels presos polítics, l'eliminació de la sedició i la reforma del Codi Penal.

Rodalies i dèficit fiscal

La secretària general d'ERC també ha fixat el traspàs de Rodalies i resoldre el dèficit fiscal en el marc de les negociacions amb el PSOE per a una possible investidura de Pedro Sánchez. "Volem que el govern espanyol assumeixi un ferm compromís democràtic", ha afirmat Rovira. Tot i això, la dirigent republicana ha llançat un avís al PSOE: "No anem del tot bé. No ens volem trobar en una negociació d’última hora amb finalitats partidistes".

Rovira encarrega utilitzar només el català al Congrés i al Senat

Rovira ha encarregat als diputats del partit al Congrés i al Senat que utilitzin només el català en tota l'activitat a les cambres espanyoles "sense excepcions". Tal com han explicat a l'ACN fonts d'Esquerra, així ho ha traslladat Rovira als electes d'Esquerra a Madrid, durant el Consell Nacional del partit d'aquest dissabte. La número dos dels republicans hi ha intervingut per videoconferència des de Ginebra (Suïssa), on està exiliada. Rovira ha insistit que diputats i senadors han d'emprar la llengua catalana sempre, ja sigui en sessions plenàries i en comissions, i "on sigui".