El grup parlamentari d'Esquerra Republicana s'ha reunit aquest dimecres i dijous a Vilanova i la Geltrú en unes jornades de treball de cara al començament del nou curs polític, per marcar els seus objectius i també amb una mirada posada en el Debat de Política General que se celebrarà al Parlament a finals de mes. Amb tot, aquesta setmana ha quedat marcada pel discurs que va fer el president Carles Puigdemont a Brussel·les, i on ERC hi va ser present, en el que va fixar les seves condicions per negociar la investidura de Pedro Sánchez. Aquest discurs suposa, segons Marta Vilalta, una constatació que les estratègies d'ERC i Junts s'estan acostant, ja que aquests últims s'haurien afegit a la via de la negociació, defensada sempre pels republicans i el Govern de Pere Aragonès. "Ara més que mai es referma la via política que vam iniciar molts sols", ha assenyalat Vilalta des de Vilanova i la Geltrú, donant la benvinguda a Junts en la seva estratègia: "Veiem que els que han criticat aquesta via ara la veuen com una oportunitat".
Tal com va fer el Govern, minuts després del discurs de Puigdemont, assegurant que els seus objectius són "gairebé idèntics" als de l'Executiu d'Aragonès, Vilalta ha reiterat que per l'independentisme és una "bona notícia" que Junts s'afegeixi a l'estratègia de la negociació "després de quatre anys criticant i posant pals a les rodes als avenços aconseguits com els indults o la reforma del Codi Penal". En aquest sentit, Vilalta ha recordat que el seu partit ha anat "plantant les llavors i avançant en el camí" per aconseguir una amnistia que ara exigeixen com a qüestió imprescindible per investir a Pedro Sánchez: "Hem assolit avenços substancials com els indults o aconseguir la reforma del Codi Penal. Ara cal una passa més i com més consens hi hagi millor estarem per aconseguir aquesta amnistia".
ERC exigeix valentia a Pedro Sánchez davant les veus crítiques al PSOE
Després que el president Puigdemont exigís aquesta amnistia com a condició prèvia a negociar la investidura, ERC ja l'havia assenyalada com una línia vermella des de després del 23-J, veus com les d'Alfonso Guerra o Felipe González han posat el crit al cel davant la possibilitat que el PSOE, que no ha tancat cap porta, s'hi avingui. Davant la possibilitat que Pedro Sánchez escolti aquestes figures, Vilalta ha demanat al president en funcions del govern espanyol que "pensi en la democràcia i en la resolució del conflicte polític". "És cert que hi ha barons i veus autoritzades que donen el seu punt de vista, però negociem amb el govern espanyol en funcions i el que exigim és que assumeixi els drets de tothom", ha demanat Vilalta, apostant per continuar amb la negociació dels últims anys: "Tant de bo puguem fer-ho més acompanyats", ha insistit, de nou en referència a Junts.
Preguntada pel paper protagonista que ha tingut aquest partit en les últimes setmanes, comparat amb Esquerra Republicana, la portaveu ha deixat ben clar que el seu objectiu no és ser el focus d'atenció, sinó "fer que les coses passin". A més, també ha advertit al PSOE que seria un error donar per fet els seus vots per la investidura abans de negociar, instant a Junts a fer-ho coordinadament.