Per totes les vies possibles. L'independentisme sembla decidit a reaccionar davant el massiu cas d'espionatge que ha afectat una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista, el CatalanGate, en tots els fronts. Més enllà de l'ofensiva dialèctica i judicial, els partits també han volgut portar l'escàndol a instàncies superiors, especialment en el marc de la Unió Europea, on creuen que poden aconseguir uns resultats més favorables que no pas si depenen de la reacció de l'Estat. La UE ja ha dit que són els estats membres els que han d'investigar els casos d'espionatge, i no l'organització internacional. Però, tot i això, l'independentisme continua intentant portar el cas a aquest nivell.
De fet, ja va fer-ho l'endemà que es revelés el CatalanGate: el 19 d'abril, una delegació unitària, formada per representants d'ERC, Junts, la CUP, l'ANC i Òmnium, ja va visitar el Parlament Europeu per donar resposta a l'espionatge dels independentistes. No només això, sinó que la mateixa cambra també va començar ahir a investigar el programari Pegasus enmig de l'escàndol pel CatalanGate. El resultat va ser dur per als eurodiputats del PSOE, PP, Cs i Vox, que van tenir una tarda complicada: els populars van optar per justificar sense embuts l'espionatge a l'independentisme, igual que va fer Vox, mentre que Cs va carregar contra les formacions independentistes i el PSOE va embastar crítiques generals contra l'ús de la tecnologia de Pegasus i va puntualitzar que no està clar que es vengui només als estats. L'independentisme, per la seva banda, va denunciar l'espionatge patit i van exigir explicacions.
Moció d'ERC
Davant de tot plegat, Esquerra Republicana ha registrat una moció per al proper ple del Parlament, que se celebra la setmana vinent, i que en un dels seus punts proposa, com a fórmula de denúncia, la via que fixa l'article 203 del reglament de la cambra catalana, és a dir, el dret a petició davant el Parlament Europeu. Així, si una majoria absoluta de la cambra baixa catalana ho aprova, el ple designarà tres diputats perquè compareguin a Brussel·les en la comissió competent quan aquesta tingui lloc. "Portem, doncs, una nova via institucional per denunciar el CatalanGate", ha explicat Meritxell Serret. "Fem i farem servir totes les vies al nostre abast per denunciar aquest escàndol majúscul".
La moció dels republicans no es queda aquí, i també fa altres propostes. Així, condemna "fermament" l'espionatge als independentistes i l'assenyala "com una pràctica il·legal i antidemocràtica". Exigeix, a més, "la màxima informació i transparència per part de les autoritats competents del govern espanyol", i aposta per una comissió d'investigació pública al Congrés dels Diputats que permeti aclarir els fets i comportar l'assumpció de responsabilitats polítiques. De fet, assenyala concretament la ministra de Defensa, Margarita Robles, a qui acusa de "reconèixer i justificar" l'espionatge amb les seves declaracions, i considera "imprescindible" la seva dimissió. En un altre punt, també insta l'executiu espanyol a modificar la Llei franquista sobre Secrets Oficials per tal que es puguin regular les actuacions del CNI. "Les preguntes d'Esquerra segueixen sense resposta. Això no pot ser en una democràcia", ha criticat Serret. "Qui no genera condicions de confiança no pot esperar xecs en blanc ni una mà estesa sine die".