La portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha assegurat que, independentment de com vagi la negociació per a la investidura del socialista Salvador Illa, els republicans respectaran els seus acords amb el govern de Pedro Sánchez si es va complint el que s'ha signat: "Som gent de paraula", ha asseverat aquest diumenge en una entrevista a EFE. La situació política a Catalunya és incerta: l'independentisme no suma i el PSC tracta de convèncer Esquerra perquè els doni suport amb els seus vint escons al Parlament per investir Illa. A Madrid, els set escons d'ERC —igual que els set de Junts— al Congrés dels Diputats són decisius per garantir la viabilitat de l'Executiu de coalició de PSOE i Sumar. Amb tot, la portaveu republicana ha desvinculat les dues esferes: "Nosaltres amb el PSOE tenim un acord d'investidura i som gent de paraula. Per tant, si el PSOE compleix amb el que s'ha acordat a l'acord d'investidura a l'Estat, no cal trencar res".

Sans ha deixat clar que una cosa és el pacte que va segellar ERC amb el PSOE la tardor passada per investir Sánchez com a president del govern espanyol i una altra el "possible acord d'investidura" d'Illa, que arribat el cas haurà d'avalar la militància d'ERC en una consulta interna: "Són dues negociacions diferents", ha insistit. Si Sánchez "compleix els acords" ja signats, ERC no tindrà inconvenient a "respectar-los". "Si no confiem en la paraula donada, en què queda la política? Quin sentit té tot, si en el moment que et sembli ho pots fer saltar tot pels aires? Nosaltres creiem en la política responsable, i així ho exercim amb la paraula donada", ha argumentat Sans.

La ciutadania vol que la política toqui de peus a terra

Sans no ha volgut entrar a valorar si, en cas que Illa sigui investit president amb el suport d'ERC, Junts retirarà el suport a Sánchez al Congrés, però sí que ha plantejat una reflexió: "Hem de fer política per a la gent, pel que sigui millor per als interessos de la gent. En el context actual, hi ha un cansament per part de la ciutadania, que en molts casos fa que es quedi a casa, sense ganes d'anar a votar i amb la sensació que tots són iguals. Això no afavoreix ningú", ha avisat. Per això, "totes les decisions en política cal prendre-les amb un objectiu: què és el que pot ser millor per a la ciutadania" i, a parer seu, "ara mateix la ciutadania ens està dient que vol certa estabilitat en el dia a dia i en les necessitats”. "En aquest context actual, és importantíssim respectar la paraula donada. A ERC som una gent força fiable. Fem el que diem en campanya i respectem els acords, i això és força necessari en el moment actual", ha argumentat.

El pacte d'investidura a Madrid entre socialistes i republicans per investir Sánchez preveia l'aprovació d'una llei d'amnistia al procés, que ja ha entrat en vigor, i també altres compromisos, com ara una nova mesa de negociació PSOE-ERC, amb un mecanisme de verificació, per abordar qüestions com el finançament o la “resolució del conflicte polític” català, per a la qual els republicans demanen un referèndum d'autodeterminació legal i acordat que els socialistes rebutgen.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!