ERC ha confirmat aquest dilluns que donarà el seu sí als tres reials decrets del govern espanyol que es voten aquesta setmana al Congrés, la primera votació clau d'aquesta legislatura on el PSOE depèn de l'independentisme. Segons ha deixat clar la portaveu del partit, Raquel Sans, des del punt de vista dels republicans, el contingut del decret que Junts ha posat el punt de mira perquè pot laminar l'amnistia no perjudica la llei, ja que, el que es fa és "donar resposta a una recomanació de la Unió Europea". Segons ha insistit Sans, amb aquest reial decret no s'obre una nova oportunitat als jutges per endarrerir l'aplicació de la llei d'amnistia, sinó que el que es fa és "donar seguretat jurídica a les persones que entren en un procés judicial": "Els jutges que han d'aplicar la llei d'amnistia ja tenen la possibilitat d'aturar el procés. El que fa la llei és incorporar que aquest fet hagi de passar, tant en l'amnistia com en tota la resta de processos", ha resumit Sans, desmarcant-se de la posició de Junts per Catalunya. Des d'ERC també aclareixen que aquesta mesura ja formava part d'un projecte de llei anterior a la llei d'amnistia i que va decaure en la passada legislatura.
Preguntada per la negativa de Junts a donar suport —ara per ara— a aquests tres decrets, la portaveu del partit d'Oriol Junqueras ha assegurat que seria "agosarat" fer crides a altres partits per canviar la seva posició, mentre ha continuat defensant l'estratègia política de la formació, que passa per la negociació amb l'Estat i el govern espanyol. En una entrevista publicada a ElNacional.cat aquest diumenge, Jordi Turull assegurava que la posició de Junts és un "no com una casa de pagès" als tres decrets, assenyalant la modificació de la llei d'enjudiciament civil que aquest incorporen. Aquest permet a la justícia espanyola deixar en standby l'amnistia fins que la justícia europea no es pronunciï sobre les qüestions prejudicials que se li plantegin, un fet que es podria allargar fins a dos anys. Per la seva part, però, Sans, ha insistit que ara mateix, "els tribunals que hagin de resoldre sobre l'amnistia també poden esperar a les qüestions prejudicials, ja que tenen la potestat per fer-ho". Per això, els republicans, entenen aquesta modificació com una forma de "donar seguretat jurídica a les persones que entren en un procés judicial". En les últimes setmanes, el govern espanyol ha defensat que "no hi ha cap canvi" en aquesta qüestió, reduint la posició de Junts a un malentès.
Crida a la responsabilitat pels pressupostos
Respecte a la negociació pels pressupostos del 2024, any que ha començat amb els comptes prorrogats, Raquel Sans ha volgut fer una crida a la responsabilitat de la resta de formacions polítiques, que fins ara han allunyat la possibilitat de donar el seu sí al Govern republicà. A més, la portaveu ha posat com a exemple el seu vot afirmatiu als tres grans decrets del govern espanyol com a prova que el seu partit "dona resposta a les necessitats de la ciutadania". "Hi ha una sèrie de necessitats al país. El principal partit de l'oposició n'és conscient", ha advertit la portaveu en referència al PSC i assenyalant com a grans reptes la situació d'emergència en Educació, el col·lapse sanitari provocat pels virus respiratoris o la sequera: "Esperem que la mà estesa de Salvador Illa al Parlament es concreti en els pressupostos", ha desitjat la republicana, deixant clar que el partit és conscient de les seves limitacions a la cambra catalana, on només tenen 33 diputats.