Després que aquesta setmana caigués al Congrés la proposició de llei per regular els lloguers de temporada amb el vot en contra de Junts, PP i Vox, ERC es vol fer amb la bandera de la defensa de l'habitatge i portarà una proposta de resolució al debat de política general del Parlament, que se celebrarà a mitjan octubre, per “recuperar” la llei catalana de lloguers de temporada i habitacions. Al maig, ja amb el Govern en funcions, Junts i el PSC (que hi va votar a favor al congrés) van tombar la proposta del Govern de Pere Aragonès amb Ester Capella al capdavant del departament de Territori. Ara, els republicans insten els socialistes catalans a “accelerar” la legislació catalana i també es dirigeix a Junts per demanar-li que “abandoni l'excusa competencial”.

Els republicans buscaran l'aval del debat de política general per tornar a dur al Parlament la llei de lloguers de temporada i d'habitacions. Al maig, el decret no es va convalidar perquè el PSC es va abstenir i Junts hi va votar en contra, i els vots d'Esquerra Republicana, la CUP i els Comuns no van ser suficients per tirar-ho endavant. Ara, però, creuen que “hi ha marge” per recuperar la legislació catalana i aprovar la normativa al Parlament. I recorden que la regulació dels lloguers de temporada i d'habitacions forma part dels acords d'investidura amb el PSC. A finals de maig, Capella lamentava que “no entrar a la regulació vol dir garantir l'especulació”, mentre que Alícia Romero (ara consellera d'Economia) i Mònica Sales, de Junts, carregaven contra el Govern per tramitar el decret llei a correcuita, poc abans de l’inici de l’última campanya electoral, sense treballar-lo amb la resta de grups polítics. Romero afegia que el text del decret generava “inseguretat jurídica” i que podria fer desdir als propietaris que es plantegessin posar habitatges per llogar.

“Ens han fet perdre mig any” 

Quatre mesos després i amb el revés al Congrés dels Diputats, ERC insisteix que la regulació dels lloguers de temporada i per habitacions busca combatre el barraquisme vertical, i és fonamental davant de la picaresca i el frau. Ester Capella, que ara és diputada i també portaveu en habitatge, ha lamentat que, aprofitant els forats de la llei espanyola, “alguns trobin camins per especular”. “Ens han fet perdre mig any en detriment dels drets dels ciutadans i ciutadanes, és urgent que es posin les piles”, ha defensat Capella, que aposta per recuperar la “literalitat” del decret català tombat al maig.

Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés, va ser molt dur contra Junts després que la llei caigués a la cambra baixa espanyola, assegurant que el seu va ser un vot “contra la gent”. “Junts acaba de tombar una iniciativa per regular els preus dels lloguers amb PP i Vox i ho fa perquè sí, són de drets i sí, els surt de franc”, denunciava.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!