"Poques sorpreses i poques novetats". Aquest és l'anàlisi de Marta Vilalta, portaveu d'ERC al Parlament de Catalunya, del discurs de Salvador Illa que aquest dimarts ha obert el debat de política general. A banda de lamentar la "poca ambició" d'una Generalitat "gestora i no pas il·lusionada" amb un Illa que, segons Vilalta, sembla més aviat un delegat del govern espanyol de Pedro Sánchez que no pas un president català, la portaveu d'ERC s'ha fet seva la proposta estrella d'aquesta jornada: construir 50.000 habitatges públics fins al 2030 amb 4.400 milions d'inversions. "Hi ha poques propostes noves i concretes. Hi ha bones intencions i paraules però poca concreció. La proposta d'habitatge no és una proposta nova, forma part de l'acord amb ERC", ha apuntat Vilalta en una roda de premsa posterior al discurs del president Illa: "Quan hi ha ambició és perquè li ha posat Esquerra". 

Què diu l'acord d'ERC i el PSC en matèria d'habitatge?

Tot i que l'element que ha generat més titulars de l'acord entre ERC i el PSC -signat a finals de juliol i avalat per la militància amb molt poc marge dies després- va ser el finançament singular, aquest també recollia, entre d'altres, mesures en habitatge. Una d'aquestes era, precisament, la que ha plantejat Illa: "Posar en marxa un programa urgent de foment de l'habitatge protegit per resoldre l'actual crisi d'accessibilitat i construir 50.000 pisos nous en el període 2024-2030". L'acord també portava mantenir el compromís pressupostari per polítiques d’habitatge, tal com es va pactar pels pressupostos d'enguany que finalment van naufragar, i "impulsar conjuntament la regulació dels lloguers de temporada com dels habitatges d’ús turístic", entre d'altres. 

Si durant el seu discurs des del faristol del Parlament Salvador Illa havia fet referència la "prosperitat compartida", Vilalta l'ha respost advertint-lo que "si no hi ha sobirania, sense les eines d'un estat, no podrem garantir-la". En aquest sentit, la portaveu parlamentària d'ERC ha aprofitat per retreure a Salvador Illa que durant la passada legislatura parlés d'una dècada perduda a Catalunya, mentre havia governat els partits independentistes: "Ha passat de la Catalunya deprimida a la Catalunya líder, cosa que demostra que la dècada perduda era mentida", ha resolt, celebrant que és "ara es reconegui la feina feta pel president Aragonès". 

 

Una música que sona bé pels comuns

Per la seva part, els Comuns, partit que també va arribar a un pacte amb el PSC per investir Salvador Illa, han assegurat que "la música sona bé", després del discurs d'Illa en matèria d'habitatge, però el seu portaveu, David Cid, ha demanat esperar a veure "la partitura i la lletra". Així, ha demanat prudència i esperar a la proposta que farà el Govern de pressupostos per comprovar com es traslladaran aquestes paraules a la realitat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!