El president Carles Puigdemont no exercirà com a cap de l'oposició al Parlament tot i que va ser el cap de llista de Junts i, per tant, líder del grup a l'oposició amb més escons. Tal com va avançar El Nacional, l'expresident de la Generalitat ha rebutjat ocupar el càrrec formal de cap l'oposició perquè prèviament ja ha estat cap de l'Executiu català i ha de mantenir el respecte al càrrec sense enfangar-se en la política parlamentària. Des d'Esquerra Republicana han valorat la circumstància i la portaveu Marta Vilalta ha afirmat aquest dijous en roda de premsa al Parlament que si Puigdemont deixa lliure aquesta figura, ells es postulen com a voluntaris per fer aquesta tasca d'oposició.

Vilalta ha asseverat que ERC entén la decisió de "protegir i fer respectar la figura de Carles Puigdemont", en tant que és un expresident de la Generalitat de Catalunya. "En tot cas si el grup parlamentari de Junts decideix deixar vacant la figura de cap de l'oposició, nosaltres ens presentem voluntaris a poder exercir aquesta oposició", ha afirmat la portaveu republicana. Una oposició "responsable, exigent, proactiva, i absolutament republicana, transformadora i desacomplexada", ha afegit Vilalta.

De tota manera, es tractaria d'una oposició al Govern de Salvador Illa de manera simbòlica, donat que la figura reglamentada de cap de l'oposició correspon al diputat que exerceix la presidència del grup parlamentari a l’oposició amb més escons, en aquest cas Junts per Catalunya, que té 35 diputats. Així ho estableix l'article 77 del reglament del Parlament, que no detalla en cap cas que aquesta funció oficial la pugui fer una altra força de l'oposició amb menys escons, en aquest cas ERC, que té 20 diputats.

"L'alternativa a un Govern poc ambiciós"

Vilalta ha erigit ERC en l'alternativa de país a "un Govern poc ambiciós, que ha nascut dèbil i que està mancat d’ambició social i nacional". "El PSC governa el país en minoria i junts que agita la bandera que està buida de contingut, ens erigim defensar el benestar i la independència. Esquerres i nació van lligades i de la mà, defensarem construir l'alternativa", ha reblat la portaveu republicana. En aquest sentit, ha advocat per la continuïtat de les "polítiques republicanes per ajudar la gent": la defensa de la llengua i la construcció nacional, el nou finançament singular, acabar amb "un dèficit fiscal totalment injust" i la resolució del conflicte polític. 

D'altra banda, Vilalta ha anunciat que ERC situarà la regulació dels lloguers de temporada i habitacions, i el nou sistema de finançament "singular i just" com a nuclis de les seves propostes de resolució al debat de política general de la setmana que ve. La portaveu republicana ha explicat que instaran el Govern a presentar un decret llei urgent per a regular els lloguers de temporada i habitacions. I ha afegit que trobaria "incoherent" el rebuig de Junts a aquesta proposta: "De quin costat estaran? Quina excusa s'inventaran ara?", s'ha preguntat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!