Esquerra Republicana de Catalunya ha assistit a tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova per la Diada amb una delegació encapçalada per l’expresident de la Generalitat, Pere Aragonès, la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, la líder del partit en l’Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany i els diputats del Parlament, Ester Capella i Juli Fernández. Després de realitzar l'ofrena floral que han fet entonant Els Segadors i acompanyats dels representants del Jovent Republicà, ha estat  el secretari general adjunt d'Estratègia, Comunicació i Coordinació Institucional d'Esquerra, Juli Fernàndez, l’encarregat de comparèixer davant els mitjans de comunicació per transmetre el seu missatge, que ha estat el de reivindicar el seu paper històric com a defensors de la lluita per les llibertats de Catalunya i refermar el seu “compromís i convicció” per aconseguir la sobirania fiscal defensant implícitament el pacte pel finançament singular aconseguit amb el PSC.

🔴 Diada de Catalunya 2024, DIRECTE | Última hora dels actes i la manifestació de l'11 de setembre

Passat i present

Amb 93 anys d’existència, Esquerra ha tingut un paper clau en la història de lluita per les llibertats de Catalunya que el partit ha volgut reivindicar. Juli Fernández ha assegurat que ERC se sent “hereva” dels que “durant tres segles han defensat la llibertat del país” i van lluitar per l’esperança i el benestar de la seva gent, i ha reivindicat també l’1 d’octubre. Aquest passat en què ERC va tenir un paper clau en la Segona República, amb Francesc Macià i Lluís Companys com a presidents de la Generalitat, la repressió que va patir després de la mort de Franco i la rellevància que ha tingut en la política catalana i espanyola des dels anys 80, especialment en les darreres dues dècades, contrasta amb el difícil moment històric que viu la formació republicana. Immersa en una profunda divisió interna amb enfrontaments directes entre els màxims dirigents del partit, una davallada en les darreres trobades electorals, una crisi reputacional a causa dels atacs de falsa bandera i, sobretot, el seu paper decisiu en la investidura del nou president Salvador Illa, també ha arribat al carrer. Si la passada nit va viure moments de tensió en la tradicional ofrena floral al fossar de les Moreres, on unes 200 persones van rebre amb crits i xiulets als representants d’ERC, aquest malestar s’ha tornat a deixar sentir aquest matí quan la delegació dels republicans ha tornat a sentir alguns xiulets i crits de "traïdors" i 'botiflers" d'algunes persones que assistien a l'ofrena al monument de Rafael Casanova.

Compromís amb la sobirania fiscal

Juli Fernández ha reivindicat l'aposta dels republicans per investir el socialista Salvador Illa a canvi de contrapartides com el "finançament singular“ i ha defensat la postura del partit. "Reafirmem el nostre compromís i convicció que el camí és tenir més espais de poder polític", ha manifestat Juli Fernández, qui ha apuntat que ERC, "sempre que en tingui l'oportunitat", actuarà a partir d'aquesta premissa i farà servir la seva força per aconseguir la sobirania fiscal i perquè la llengua estigui sigui més utilitzada socialment. "Estem convençuts que així tindrem millors condicions materials per assolir la independència", ha afegit. El dirigent d'ERC ha fet una crida al conjunt de l'independentisme a "mobilitzar-se i omplir els carrers" i ha subratllat "els valors que fan gran Catalunya: "La suma, la tolerància i el respecte”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!