"Els exigim la responsabilitat de postular-se tantes vegades com calgui, abocar-nos al tretze d'octubre és només a les seves mans". Així de taxatiu vers el PSC i Junts per Catalunya s'ha mostrat el president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, en la seva intervenció al ple del Parlament que ha servit per posar en marxa el compte enrere per una repetició electoral a l'octubre davant la manca de candidats.
 

🔴 Ple d'investidura fallida, DIRECTE | Compte enrere per a una possible repetició de les eleccions a Catalunya

Durant les darreres setmanes, des d'Esquerra s'han mostrat molt crítics amb les formacions que els van superar àmpliament en vots i diputats el 12-M pel fet d'haver rebutjat presentar-se a una investidura per explicar el seu projecte pel país, com va fer el president Aragonès a finals de març de 2021 quan només comptava amb el suport de la CUP i la seva investidura estava abocada al fracàs. "És de no prendre's el país seriosament, especular amb noves eleccions. Si s'amaguen i es resisteixen és per incapacitat i irresponsabilitat", ha insistit de nou aquest dimecres Jové, assegurant que si no hi ha hagut cap candidat ha estat per "falta de valentia i de coratge". 

Possible pacte Junts i PSC 

Amb Junts i PSC assegurant que volen els seus vots per a una possible investidura de Carles Puigdemont i Salvador Ila, respectivament, Jové ha deixat clar que ara mateix cap dels dos partits pot donar per fet els vots dels 20 diputats que ERC va aconseguir el 12-M i també que si a Catalunya hi acaba havent una repetició electoral en cap cas aquesta seria per culpa del seu partit. Esquerra ha recordat que a banda del pacte progressista que proposa el PSC i la investidura de Puigdemont amb els vots d'ERC, la CUP i l'abstenció del PSC, hi ha una altra opció per formar Govern al país: un pacte entre PSC i Junts que suma "sobradament".

Jové ha volgut recordar que aquests dos partits han demostrat ja en el passat que poden arribar a acords per fer oposició a l'Executiu d'Aragonès durant la passada legislatura al Parlament i que a més, comparteixen model socioeconòmic. Tot i que el partit negocia tant amb uns com els altres, aquesta proposta de Jové s'assembla al missatge que va transmetre Aragonès la mateixa nit electoral, hores abans d'anunciar que no recolliria l'acta de diputat, on instava el seu partit a passar a l'oposició i que fossin Junts i el PSC els que pactessin. 

Condicions "de mínims"

El president del grup parlamentari i pendent de judici per l'organització del referèndum de l'1-O ha dedicat part del seu discurs de només cinc minuts al faristol del Parlament per deixar clar a Junts i PSC que cap d'aquests dos partits pot donar per descomptats els vots dels 20 diputats d'ERC. "Junts no els pot donar per fets perquè siguin independentistes com ho som nosaltres i el PSC perquè es considerin d'esquerres com ho som nosaltres", ha reiterat, insistint que la intenció del seu partit es ser molt exigents a l'hora de donar suport a qualsevol de les dues formacions que els festegen.

Ha estat llavors quan ha recordat quines són les condicions "de mínims" pels republicans (autodeterminació, finançament, català i serveis públics)  i que serà la militància del partit immers en una gran crisi i partit en dos qui haurà de valorar si els acords són suficients o no. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!