Nou xoc entre ERC i l'ANC. Després de la polèmica originada arran de la manifestació independentista de la Diada l'11 de setembre, que va provocar l'absència sonada de la plana major dels republicans i també del president Pere Aragonès, els dos actors tornaran a evidenciar aquest dimarts la gran distància que els separa. La principal entitat de la societat civil catalana ha convocat una manifestació per expressar el seu rebuig envers la reforma de la sedició perquè comporta l'enduriment dels desordres públics agreujats, cosa que obre la porta a la criminalització de la protesta, segons han alertat nombroses veus expertes. Però en roda de premsa, la portaveu Marta Vilalta no ha volgut recollir l'acció com un crit d'alerta benintencionat, sinó que tot el contrari. "És una protesta contra les institucions de l'autogovern, contra la Generalitat", ha criticat.
🔴 Manifestació de l'ANC del 6 desembre de 2022 a Barcelona: hora, recorregut i tots els detalls
Divendres passat, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ja va voler celebrar el pas endavant en aconseguir la derogació de la sedició, però va posar l'ull de mira en la modificació dels desordres públics agreujats, que "va directament al cor de la mobilització", i es feia ressò de les declaracions d'algunes de les principals veus del govern espanyol que defensaven que ara es podria "facilitar l'extradició dels exiliats i poder jutjar-los".
Marta Vilalta ha preferit fer cas omís a aquest avís, i per contra ha optat per repetir el missatge que ERC ja va compartir al setembre, abans de la manifestació de la Diada. La portaveu ha respectat el posicionament de l'ANC, així com la decisió de convocar una mobilització, però ha reiterat que el seu partit "no comparteix l'enfocament" de l'acció. Val a dir que el sector crític dels republicans, el Col·lectiu Primer d'Octubre, sí que assistirà a la manifestació convocada per a dimarts a les 12 hores a Pla de Palau i que acabarà davant el palau de la Generalitat. Novament, Vilalta ha assegurat que l'ANC s'equivoca d'adversari, perquè hauria d'assenyalar "els aparells de l'Estat, que són els que han fet la repressió contra el moviment català i la dissidència".
En aquest mateix camp, i en una setmana que es veurà marcada per la presentació d'esmenes contra la reforma del Codi Penal, la portaveu ha decidit mantenir la incògnita. Fins a quatre cops se li ha preguntat sobre aquesta qüestió, i Vilalta s'ha limitat sempre al mateix missatge: ERC té les "negociacions obertes" amb la resta de partits implicats, PSOE i Unidas Podemos. La decisió dels comuns de presentar una esmena per protegir el dret a la protesta tampoc ha aconseguit moure Vilalta del silenci, que ha defensat que el partit serà "exigent fins a l'últim moment" en les negociacions per tal de "posar justícia on hi ha injustícia" i "retirar les eines de repressió a l'Estat". El període per presentar esmenes acabarà aquest divendres, i els republicans volen treballar amb discreció abans d'anunciar si finalment han de prosperar canvis en el camp dels delictes públics agreujats i de la malversació.
ERC té pressa pels pressupostos
D'altra banda, i pel que fa als pressupostos, ERC ha tornat a urgir els partits amb què s'està reunint el Govern (PSC, Junts i comuns) a accelerar les negociacions pels comptes per arribar a un acord com abans possible. La portaveu dels socialistes, Alícia Romero, ha tornat a refredar les expectatives sobre un pacte aquesta setmana, malgrat que fonts de Calàbria han admès més trobades aquests dies en una setmana marcada pel pont de la Puríssima. Per a ERC, les negociacions avancen a bon ritme amb els tres partits, i encara es mostren optimistes amb la possibilitat d'arribar a un acord ampli. "Seria una molt bona notícia per al país aconseguir uns pressupostos amb el màxim consens per recollir les diferents sensibilitats", ha defensat. Això sí, "com més aviat millor".