Reunió clau de la cúpula d'Esquerra Republicana per desencallar -o no- la investidura de Pedro Sánchez. Sobre la taula, la darrera oferta de l'equip negociador del PSOE sobre les condicions de la futura taula de diàleg entre governs proposada pels republicans i l'informe de l'Advocacia de l'Estat fet públic aquest matí, favorable a que Junqueras pugui exercir com a eurodiputat però instant, això sí, a revocar-li la immunitat. 

A la seu del carrer Calàbria de Barcelona, es troba reunida a aquesta hora l'executiva del partit, encapçalada pels seus pesos pensants: Rovira, Aragonès, Torrent, Sabrià, Vilalta, Rufián i Jové. Un cop finalitzi, la portaveu i secretària general adjunta oferirà una roda de premsa. Des de la seva cel·la de Lledoners, Oriol Junqueras capitaneja cada moviment dels republicans. Ahir mateix, diumenge, el vicepresident Aragonès va visitar-lo a la presó de Sant Joan de Vilatorrada, segons expliquen fonts coneixedores de la trobada a aquest diari. Allà van valorar l'últim document que el PSOE ha traslladat a ERC i el posicionament que tindria avui l'Advocacia. Durant el conclave d'aquesta tarda, els integrants de l'equip negociador exposaran els detalls d'aquesta oferta i defensaran quin és el seu criteri també en relació a si el gest de l'Advocacia és o no suficient per desbloquejar la investidura. "Tot està bastant tancat", reconeixien a primera hora del matí fonts coneixedores de les converses. 

Durant els contactes discrets de les últimes hores, els republicans han fet veure al PSOE que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea els oferia una "pista d'aterratge" perfecta per tenir un gest en el marc de "la fi de la repressió". El cert és que el veredicte dels serveis jurídics de l'Estat -que depenen directament del ministeri de Justícia- afavoreix el clima d'entesa. Hi ha un però, un punt que els grinyola, que no acaba de convèncer, que és que a l'escrit de l'Advocacia es deixi en mans de la Junta Electoral Central la possibilitat de revocar la immunitat de l'exvicepresident i, per tant, d'inhabilitar-lo com a eurodiputat. L'equip d'advocats de Junqueras n'està analitzant els detalls. La decisió de la JEC es coneixerà aquest divendres 3 de gener. 

Més enllà del capítol determinant en relació amb la immunitat de Junqueras, segons ha pogut saber ElNacional.cat hi ha hagut avenços importants en relació amb la futura taula de negociació entre la Generalitat i l'Estat. El PSOE hauria acceptat que el format d'aquesta mesa vagi més enllà de la comissió bilateral Estat-Generalitat, un òrgan estipulat a l'Estatut en el qual es despatxen habitualment aspectes relacionats amb les competències transferides. Sobre el calendari, una altra de les condicions dels republicans perquè no s'eternitzi el diàleg, l'acord recolliria emmarcar-lo dins d'aquesta legislatura. 

"Encara queden alguns serrells", admeten des d'ERC. Aquests detalls tindrien a veure amb les garanties de compliment del que es vagi acordant a la mesa entre governs, però també amb fer extensiva la desjudicialització del conflicte polític més enllà de Junqueras. 

Pel que fa als terminis, Esquerra ha deixat clar que la reunió definitiva en la qual s'haurà de validar l'acord, la del consell nacional, no tindrà lloc fins passat Cap d'Any. La data més probable és el dia 2 al matí. Els tempos dels republicans compliquen les intencions de Sánchez de ser investit abans de Reis. Segons apunten algunes fonts, el PSOE estaria estudiant com escurçar els terminis del debat d'investidura. Un fet que tornaria a donar ales a la dreta per atacar.