Ser el partit amb més frontera de vot és, a la vegada, una oportunitat i un risc. Tots els sondejos indiquen que ERC pot pescar en múltiples caladors, tant en aigües independentistes - Junts i la CUP- com en les que no ho són -PSC i comuns-. Aquesta realitat comporta una complicació afegida per als estrategues de la campanya, que s'enfronten al repte de compatibilitzar la maniobra de seducció de l'electorat d'esquerres no independentista sense perdre pel camí el rovell, el seu votant tradicional. Després d'una primera meitat més centrada en els primers, aquest diumenge els republicans han volgut afermar els segons. Per fer-ho, han triat Girona, territori Puigdemont. "Estem jugant a casa", han reivindicat els seus dirigents. 


Junqueras i Aragonès se saluden amb el puny a l'arribada al míting de Girona. / Marc Puig

Des de la ciutat del líder de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana ha donat un cop de puny sobre el tauler del 14-F. Al seu míting central, que ha reunit una quarantena d'assistents de cos present i fins a 3.200 connectats virtualment, el partit ha exhibit el suport de l'independentisme basc i gallec, amb Arnaldo Otegi (Bildu) dalt de l'escenari i Ana Ponton (BNG) en connexió des de Galícia. L'objectiu, traslladar el missatge que una victòria d'ERC és sinònim d'un triomf també per Euskal Herria i Galizia, als quals ningú discuteix el seu compromís amb la independència.

El líder abertzale ho ha sintetitzat en una dita africana, que "quan les aranyes teixeixen juntes poden immobilitzar un lleó". De fet, Bildu i ERC van de la mà al Congrés i al Senat, amb un acord estratègic que aposta per treure suc dels seus diputats oferint suport al govern Sánchez a canvi de millores per a Catalunya i Euskadi. Sortint al pas dels que critiquen el gir pragmàtic d'ERC en el camí cap a la República, Otegi ha receptat "llums llargues" davant "la velocitat de les coses imposada pel capitalisme" i ha puntualitzat que "no hi ha lluita exempta de contradiccions i moments difícils". 


 Arnaldo Otegi ha fet campanya per ERC aquest diumenge a Girona. / Marc Puig

El coordinador general de Bildu ha posat el retrovisor per recordar els pactes que els socialistes han fet al País Basc i Navarra amb UPN i el PP per barrar el pas a l'independentisme. "Si Illa pot sumar, sumarà els vots dels que no volen la República, com van fer amb nosaltres", ha alertat. I ha conclòs amb una crida a la mobilització: "Si nosaltres no hi anem, vénen ells". 

El comitè de campanya de Lledoners

Els tres puntals d'ERC, Oriol Junqueras, Marta Rovira i Pere Aragonès, s'han repartit els papers per abraçar tot el públic objectiu al qual s'adrecen. Junqueras ha imprès sentiment, Rovira ha estat l'estratega i Aragonès ha venut gestió. 

El president d'ERC ha posat sobre la taula el seu empresonament, recordant que "potser" no podrà "acabar la campanya perquè els urgeix" tornar-lo a tancar, en al·lusió a la voluntat de la Fiscalia de revertir el tercer grau que Justícia va concedir als presos independentistes fa una setmana. "No ens deixeu sols, nosaltres no ho hem fet mai, ni tan sols tancats dins la presó", ha implorat Junqueras, que ha compartit el consell d'un dels presos de Lledoners, en Radu, un corredor de maratons romanès a qui ha inclòs dins del seu propi "comitè de campanya de Lledoners". Segons ha explicat, en Radu va recomanar-li que apel·lés al seu sacrifici, lluny de la seva família, per demanar als ciutadans que no es "mereixen" que els deixin sols. I així ho ha fet. 


Otegi i Junqueras, al backstage.  / Marc Puig

Digestió de l'octubre de 2017 vs. estancament

Des que ha començat la campanya, Marta Rovira no s'ha perdut cap míting. Connecta en tots els actes des de Suïssa i repeteix pràcticament sempre el mateix discurs calcat al llibre que va escriure amb Junqueras, en el qual posen de manifest els aprenentatges de 2017. Avui, però, ha estat un punt més bel·ligerant. 

La secretària general d'ERC ha advertit l'electorat que "aquestes eleccions van de triar quina és l'estratègia" a seguir per arribar a la independència, la de Junts o la seva que, ha dit, "és creïble" i "sense receptes màgiques". "Quan la tornem a declarar [la independència] no volem que duri ni 8 segons, ni 8 hores ni 3 dies, quan proclamem la República Catalana volem que sigui per sempre més", ha afirmat. "Nosaltres no ens hem quedat encallats a l'octubre de 2017, l'hem digerit", ha ressaltat Rovira, que sense esmentar Junts ha criticat que pretenguin "que allò sigui vigent de qualsevol manera". 

Per bé que ha qüestionat el "debat intern ple de retrets innecessaris" que ha promès "defugir", no ha desaprofitat l'ocasió per desqualificar el pacte de JxCat amb el PSC a la Diputació de Barcelona. "No entenem com el mantenen". 

República i reconstrucció

Com fa en cadascun dels seus discursos, el presinciable d'ERC, Pere Aragonès, ha arrencat fent un repàs de la situació actual en relació a la pandèmia i reivindicant la feina feta. Aquest diumenge, la pressió hospitalària a les UCI ha començat a baixar per sota la barrera dels 700. I ha aprofitat per remarcar-ho. 

Aragonès s'ha compromès a acompassar el camí cap a la independència amb la reconstrucció del país per treure'l de la crisi econòmica i social derivada del coronavirus. "No som els de les promeses buides, els de les promeses inclomplertes, els dels grans titulars. Som el partit que mai ha fallat al país", ha sentenciat. 

A la imatge principal, Junqueras, Otegi i Aragonès durant el míting central d'ERC a Girona. / Marc Puig