L'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, ha reclamat al govern espanyol que "compleixi la paraula" i desclassifiqui els documents relacionats amb el cas Pegasus després que un jutjat de Barcelona els hagi reclamat. Així ho ha manifestat Riba a les portes de la Ciutat de la Justícia on aquest divendres declara juntament amb el president d'ERC al Parlament i del Consell Nacional, Josep Maria Jové, en el marc de la causa judicial oberta arran de la denúncia dels afectats. Riba ha confiat que s'iniciï el recorregut judicial en què la justícia espanyola "acceleri" i "posi a disposició les eines perquè s'aclareixi què ha passat". Per la seva banda, el vicesecretari general d'ERC, Raül Romeva, ha remarcat que segueixen "ferms i determinats davant la repressió".
"La repressió persisteix"
Riba ha celebrat que l'Audiència de Barcelona hagi reactivat la causa com a resultat dels recursos interposats. En aquest sentit, ha destacat la imputació d'una de les empreses del grup NSO, ha demanat la compareixença de la directora del CNI i ha reclamat al govern que desclassifiqui els documents. "La decisió està sobre la taula del Consell de Ministres. Esperem que el govern de Pedro Sánchez compleixi la paraula i els desclassifiqui. No tenim una administració democràtica si hi ha espionatge a adversaris polítics", ha afegit l'eurodiputada. Així doncs, ha assenyalat que no són els únics afectats sinó que n'hi ha més de 65, entre ells, quatre presidents de la Generalitat.
Per la seva banda, la vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva d'ERC, Marta Vilaret, ha remarcat que "no es pot oblidar que la repressió persisteix". "Tornem a denunciar aquesta repressió dels mecanismes de l'Estat i la causa general contra l'independentisme, que fa que no tots estiguem en igualtat de condicions a l'hora de fer política", ha assegurat. En la mateixa línia s'ha manifestat el vicesecretari general de Prospectiva, Agenda 2030, Transició Ecològica i Esports, Raül Romeva, ha defensat que la "bel·ligerància" en l'àmbit internacional dona resultat fora i dins l'estat espanyol. "Som aquí perquè sabem que som en un estat demofòbic amb ànsies de repressió", ha lamentat.
Josep Maria Jové i Diana Riba, citats al jutjat
Jové i Riba estan citats a declarar aquest divendres després de la petició del jutjat al govern espanyol perquè desclassifiqui els secrets sobre Pegasus. En la interlocutòria, la jutgessa també imputava i citava a declarar una de les empreses del grup NSO, així com a la directora del CNI, Esperanza Casteleiro, i cridava a comparèixer Jové i Riba en qualitat de testimonis.
L'Audiència de Barcelona va ordenar el mes de març al jutjat que prengués declaració a Casteleiro, cités com a investigada l'empresa israeliana creadora del programari Pegasus i encarregués un informe pericial independent sobre els mòbils dels dos polítics. El 24 d'octubre passat el jutjat va admetre a tràmit la querella contra la israeliana NSO Group, propietat d'OSY Technologies, tot i que, en lloc de citar els querellats com marca la llei, la jutgessa d'instrucció va preguntar a la fiscalia quines diligències volia practicar. Arran de la resposta de la fiscalia, el 15 de desembre passat el jutjat va denegar les diligències proposades en la querella de Jové i Riba, va denegar la investigació de l'empresa OSY Technologies SARL, propietària de NSO, i va acordar la pràctica d'algunes diligències demanades per la fiscalia. Jové i Riba van recórrer la decisió, i l'Audiència els va donar la raó parcialment.
El tribunal, per unanimitat, considerava "incoherent" la decisió de la magistrada instructora i no donava la raó a la fiscalia, que es va oposar a l'interrogatori dels representants de NSO al·legant que no constava que haguessin operat en territori espanyol. L'Audiència li recordava al jutjat i a la fiscalia que la querella és per investigar si els mòbils espanyols de Jové i Riba van ser espiats mentre es trobaven a Espanya.