El grup d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats registrarà una proposició no de llei (PNL) sobre la lluita contra la corrupció, les “clavegueres” i la “guerra judicial” a l'Estat. Fonts d'ERC han avançat a l'ACN que el grup exigirà el PSOE que reconegui al Congrés l'existència de casos titllats de “guerra judicial” contra l'independentisme català i basc, i contra els partits d'esquerres espanyols. Així doncs, els republicans proposen derogar la llei mordassa i modificar la Llei de Secrets i renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Després que Pedro Sánchez anunciés aquest dilluns la seva continuïtat com a president del govern espanyol i presentés la seva intenció de treballar per una “regeneració democràtica”, ERC vol que el líder dels socialistes voti a favor de la PNL per lluitar contra el lawfare.

“Guerra judicial” a l'Estat

El text de la PNL d'ERC, al qual ha tingut accés l'ACN, proposa que el Congrés forci el govern espanyol a crear una comissió independent sobre els casos de guerra judicial a l'Estat. El grup liderat per Gabriel Rufián, Teresa Jordà i Frances-Marc Álvaro demanen que l'òrgan estigui format per membres elegits pels grups parlamentaris al Congrés. A més, reclamen que la comissió formada estableixi un memoràndum de causes de “guerra judicial” des de l'aprovació de la Constitució a la proposta de mesures per acabar amb aquestes pràctiques, i el rescabalament de les víctimes. La PNL d'ERC també pretén que el Congrés forci la Moncloa a complir amb totes les resolucions oficials internacionals fetes per l'Estat per garantir els drets humans, polítics i democràtics. En concret, ERC exigeix donar compliment a les mesures del dictamen aprovat pel Comitè de Drets Humans de l'ONU sobre la violació per part de l'estat espanyol del pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Així com, les recomanacions dirigides a Espanya incloses en la resolució de l'Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.

Els republicans també pretenen que el Congrés insti el govern espanyol de PSOE i Sumar a impulsar la derogació de la llei Mordassa, que impulsi una modificació de la llei del CNI, la llei de Transparència i el bon govern i la llei de secrets oficials, i finalment, depurar les “clavegueres de l'Estat”, amb mesures legals, penals i administratives necessàries per “castigar” els responsables i executors d'actuacions “il·legals o il·lícites”, o per separar-los dels llocs susceptibles de reincidència en cas de prescripció del delicte.

Així doncs, ERC reclama que la Moncloa impulsi les modificacions legislatives “oportunes” per prevenir, identificar, perseguir i castigar els “abusos judicials” i les “il·legalitats comeses” per jutges i agents judicials; així com garantir la renovació en termini dels òrgans constitucionals com el CGPJ; perquè les empreses i persones corruptores no puguin beneficiar-se de contractes públics en un període d’entre 10-20 anys; prohibir l'enaltiment del feixisme i el nazisme; i endurir les incompatibilitats dels càrrecs polítics per evitar pràctiques de dubtosa ètica com les portes giratòries. Finalment, el grup d'ERC al Congrés aposta per la creació d'un Consell Professional de Bones Pràctiques per als mitjans de comunicació d'àmbit estatal amb l'objectiu de vetllar per evitar la desinformació. ERC reclama amb aquesta PNL que el govern de Sánchez doni una resposta en un màxim de tres mesos, aportant un informe d’anàlisi i propostes per a la Regeneració Democràtica del Poder Judicial a l’Estat espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!